Els indicadors

La prima de risc se situa per sota dels 200 punts

El deute públic espanyol recupera credibilitat i retalla distància amb el 'bund'

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Un dels símptomes més clars de recuperació de l'economia espanyola els últims dies, almenys de recuperació de confiança, és l'evolució a la baixa de la prima de risc (el diferencial entre el que es paga en el mercat secundari pel deute espanyol a 10 anys i el bo alemany bund equivalent). La citada taxa va arribar ahir a mitja sessió al nivell més baix des del maig del 2010 i al tancar la sessió als mercats es mantenia en els 194 punts. Una xifra espectacular si es té en compte que el 24 de juliol del 2012 va arribar a situar-se en els 638 punts.

La millora no afecta només Espanya. Itàlia, que també va arribar a sonar com un país que podria necessitar un rescat si mantenia aquests costos tan elevats per poder finançar el seu deute públic, manté una via de descensos paral·lela al deute espanyol i ahir va situar la seva prima de risc en els 199 punts.

AUGMENT D'ATRACCIÓ / Per a molts analistes, aquesta evolució és la constatació de l'augment de confiança dels inversors en aquests mercats de deute. «A partir del moment en què els compradors consideren que el perill ha passat» i que  «el risc d'explosió de la zona euro s'ha diluït» els països considerats més fràgils de la zona euro ofereixen rendiments més atractius que els valors considerats més segurs, com els d'Alemanya i França, va explicar a France Presse Patrick Jacq, responsable de deute públic de BNP Paribas.

La caiguda de la prima de risc espanyola ha mantingut una tendència a la baixa des de l'estiu passat, a mesura que es confirmaven les notícies sobre el final de la recessió i la possibilitat d'iniciar una lenta però constant recuperació. Algunes dades d'aquesta mateixa setmana, com per exemple l'índex d'activitat industrial a l'alça o el fort descens de l'atur registrat el desembre passat, conegut ahir, han accelerat aquesta baixada.

A més a més, el 31 de desembre passat, a Espanya va quedar oficialment tancat el pla de rescat de la banca, que va necessitar ajudes europees des d'octubre del 2012 per un import de 41.300 milions d'euros. I es va constatar que no faran falta ajudes suplementàries per recapitalitzar els bancs amb dificultats.

Notícies relacionades

Tot plegat ha contribuït a millorar la percepció dels bons espanyols, tal com va destacar ahir l'analista d'IG Daniel Pingarrón. «La rendibilitat de les notes de deute espanyol a 10 anys ha baixat al voltant d'un 7% en dos dies, perforant d'aquesta manera el suport del 4% amb molta facilitat, i situant la rendibilitat del deute espanyol per sota de la de l'italià. En els terminis més curts, l'evolució està sent més intensa encara», va sub-

ratllar.