L'Autoritat del Canal rebutja les pressions del consorci

L'organisme demana a l'empresa que es respecti "el contracte que ells mateixos van acceptar i van firmar"

La resclosa de Miraflores al canal de Panamà.

La resclosa de Miraflores al canal de Panamà. / Alejandro Bolivar (EFE)

3
Es llegeix en minuts

L'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) ha rebutjat de manera "categòrica les pressions" del consorci internacional encarregat de l'ampliació de la via interoceànica per negociar "fora del contracte" sobre costos que arriben als 1.600 milions de dòlars.

En un breu comunicat, l'ACP afirma que si Grupo Unidos por el Canal (GUPC), que lidera l'espanyola Sacyr Vallehermoso, no compleix amb el que hi ha pactat en el contracte, "posarà en acció els mecanismes" previstos en el document legal "que li permeten completar l'obra", sense cap més precisió.

GUPC ha anunciat aquest dimecres que, basat en clàusules contractuals, ha donat un termini de 21 dies a l'ACP perquè atengui les seves peticions per sobrecostos, que arriben als 1.600 milions de dòlars, o si no suspendrà les obres d'ampliació iniciades el 2007.

Fons addicionals

"GUPC ha notificat a l'ACP la seva intenció de suspendre les seves tasques en la construcció del tercer joc de rescloses el dia 20 de gener, amb l'exigència que se li proporcionin fons addicionals als pactats en el contracte", ha confirmat l'autoritat panamenya.

Aquest moviment, ha dit l'ACP, té "l'únic propòsit de forçar l'organització a negociar (reclams econòmics) fora dels termes establerts en el contracte per a la construcció del tercer joc de rescloses" de la via interoceànica.

"No importa quin tipus de pressió es faci contra l'ACP, nosaltres mantenim la nostra exigència que Grupo Unidos por el Canal respecti el contracte que ells mateixos van acceptar i van firmar", indica el comunicat de l'autoritat panamenya, que cita declaracions del seu administrador, Jorge Quijano.

Les clàusules contractuals "que van ser acceptades al moment de la firma per GUPC" estableixen "clarament tres instàncies de resolució" de reclams, dues de les quals "són decidides per tercers", ha destacat l'autoritat panamenya.

Segons el contracte, el contractista pot presentar el seu reclam en primera instància davant l'ACP, si no es resol es pot dirigir a la Junta de Resolució de Conflictes (DAB, en la seva sigla en anglès), i com a última instància apel·lar a un arbitratge internacional.

L'ACP ha recalcat aquest dimecres que, d'acord amb el contracte, "la intenció de suspensió no implica una terminació o un abandonament del projecte", de manera que "confia també que el contractista tingui la capacitat de complir els compromisos pactats".

"Si no és així, l'ACP posarà en acció els mecanismes del contracte que li permeten completar l'obra (...) que GUCP ha indicat amb anterioritat que en lloc d'acabar l'octubre del 2014, com estava pactat en el contracte, seran acabades el juny del 2015", indica el comunicat oficial.

L'administrador de l'ACP, Jorge Quijano, ja va dir al desembre que aquest organisme estava en capacitat d'assumir les obres d'ampliació en cas que el consorci abandonés el projecte.

Quijano va dir això després de queixar-se que GUPC buscava la manera de negociar fora de contracte els reclams econòmics, xifrats llavors en 1.450 milions de dòlars per la premsa local.

En un comunicat enviat a Efe aquest dimecres, GUPC ha assegurat que no podia "continuar una obra en què es projecten 1,6 bilions de dòlars en sobrecostos, que són responsabilitat de l'ocupador, sempre sota el contracte i les lleis panamenyes, i malgrat que GUPC ha remès diferents proposta específiques ACP ha refusat discutir-les fins ara".

El programa d'ampliació del canal de Panamà registra un avanç total del 72%, mentre que la construcció de les noves rescloses un de 65%, ha informat aquest dimecres l'ACP.

Notícies relacionades

El tercer joc de rescloses, que afegiran un tercer carril per al trànsit de vaixells amb capacitat de fins a 12.600 contenidors, gairebé el triple del que hi ha actualment, estarà operatiu en el primer semestre del 2015, nou mesos després del que s'estipula en el contracte.

Els endarreriments són deguts principalment al rebuig reiterat per part dels tècnics de l'ACP de la mescla de ciment que s'havia d'usar en el buidatge de les estructures de les noves rescloses del canal, segons GUPC.