REFORMA D'UN SECTOR ESTRATÈGIC
Apagada en el lliure mercat
L'Executiu opta per una intervenció temporal per tornar al març a les subhastes
Un mercat liberalitzat intervingut temporalment fins a finals del primer trimestre del 2014. Aquest és el camí que ha pres el Govern central per aplicar canvis. D'entrada, ha establert una pujada mitjana del 2,3% (l'1,4% per la part subjecta al lliure mercat, que ha fixat el Govern aquesta vegada de forma extraordinària i un altre 0,9% per la part regulada). Però el cert és que per a les llars amb una potència contractada ociosa pot duplicar-se la pujada a l'haver augmentat a l'agost el pes de la part fixa de la factura (la que es paga per la potència contractada).
La patronal elèctrica, Unesa, va titllar la decisió de «precipitada i improvisada» i va considerar que la pujada constitueix un «preu polític» i, sense dir-ho, guiat també per interessos polítics. En resum, una forma d'evitar el descontentament social que hauria provocat una alça de més de l'11% si no s'hagués invalidat la subhasta trimestral en què es determinava al voltant del 40% del rebut de la llum.
Però aquest no és un fet nou. La Comissió Nacional de l'Energia (CNE), absorbida avui pel superregulador Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), va reclamar a Indústria canvis després de 23 de les 25 licitacions celebrades fins ara.
El fet d'haver de prendre aquesta decisió el mateix dia que es va publicar al BOE la nova llei elèctrica corrobora, segons Unesa, «el fracàs de la reforma» i que el Govern segueix carregant «sobrecostos d'errors polítics» sobre les empreses i els consumidors, a més a més d'augmentar «el caos i inseguretat jurídica» en el sector.
El reial decret llei que publicarà avui el BOE amb el nou preu omple a judici d'Indústria una llacuna no prevista, ja que no s'establia el mecanisme després de la invalidació d'una subhasta, i al mateix temps estableix un sistema de compensació per a les comercialitzadores a tarifa regulada, filials de les grans elèctriques, però es preveu per a la resta d'operadores del lliure mercat.
Notícies relacionadesEl sistema nou és transitori i només aspira a cobrir un buit legal. Per al segon trimestre, la idea és reimplantar un mecanisme que seguirà consistint en subhastes trimestrals, encara que amb retocs per evitar que en un únic dia es fixi el preu que hauran de pagar tot el trimestre uns 18 milions de consumidors.
El Govern central ha optat per un mecanisme transitori breu per evitar plets i posar en entredit el conjunt del mercat. En tot cas, considera que els agents que van participar en la subhasta, el 90% dels quals són entitats financeres, no tenen motius per recórrer, perquè coneixien anticipadament les seves condicions de funcionament, entre elles que la licitació ha de ser validada pel regulador per tenir efecte.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sector elèctric Iberdrola reforça la seva liquiditat amb una línia de crèdit de 2.500 milions
- Perfumeria i cosmètica Puig factura 2.299 milions el primer semestre, un 7,6% més
- Construcció Habitatge insta les comunitats a pactar un nou pla de 6.660 milions
- Anàlisi i predicció de BBVA Research L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026
- Boom turístic Els hotels sumaran 52.000 habitacions fins al 2028 a tot Espanya