L'Ibex

Després de la fi del món

1
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR

L'any 2.800 aC, una tauleta d'argila ens informa que els assiris tenien «indicis que el món està arribant ràpidament a la seva fi». El 634 aC, els romans pensaven que havia arribat el final perquè a Ròmul li havia estat revelat que la ciutat moriria en el 120 aniversari de la seva fundació. La Bíblia està plena de passatges en què s'adverteix d'una imminent apocalipsi: «Us asseguro que no passarà aquesta generació sense que tot això hagi succeït», diu l'evangeli de Mateu. I també tenim allò dels papes Climent I i Gregori I, Nostradamus, els maies...

Però aquí seguim, cosa que sembla demostrar que tots aquests malastrucs no anaven gaie ben encaminats. ¿Què pensarien els crèduls l'endemà de la jornada en què s'esperaven la fi de tot? Probablement els quedaria cara de tonto en un primer moment i després esclatarien d'alegria.

Notícies relacionades

Als mercats aquests dies ha passat una cosa similar, però no tan dramàtica i en sentit invers. Malgrat que la perspectiva d'una falta d'acord era terrorífica, els inversors estaven segurs que no s'arribaria a aquest punt, com al final ha resultat ser. En conseqüència, la seva reacció no ha estat eufòrica ni de bon tros, perquè ja donaven per descomptat que republicans i demòcrates no serien tan irresponsables.

La majoria de les borses, així, han registrat una jornada grisa. Però l'Ibex 35 segueix amb el vent de cua, i s'ha desmarcat amb una alça del 0,39%, als 9.918 punts, i així ha arribat al seu setè màxim seguit des de l'estiu del 2011, amb la prima en els 243 punts bàsics.