HISTÒRIES MÍNIMES
Fruita seca al microones
Al quedar-se a l'atur i esgotar les ajudes, Gené ha fundat Dàlit Natura amb 50 anys
Participa en fòrums d'emprenedors per explicar la seva experiència, en els quals es defineix com a emprenedor a la força i ha dit que té més projectes. Abans de l'estiu oferirà postres als restaurants.

Ramon Gené Coma, fundador de Dàlit Natura. /
Oficina en uns antics estables de mules, en què manen les velles menjadores i sala de producció al garatge de casa seva. Aturat i amb 50 anys, Ramon Gené Coma s'ha reinventat en un petit poble de Lleida, Tarroja de Segarra, on prepara terrines d'ametlles i avellanes per torrar al microones en un parell de minuts.
Ha industrialitzat un procés popular a la seva terra que ha interessat tant a botigues tradicionals com a alguns comerços gurmets i també a grans cadenes en temps difícils en què amb esforç i molt d'entusiasme ha trucat a mil portes per presentar les seves safates de fruita seca al natural o caramel·litzada, que ha batejat amb la denominació comercial Dàlit Natura.
«A l'hora de triar el nom per a l'empresa buscava alguna paraula que sonés bé, vaig buscar en un diccionari de casa que havia escrit el meu oncle Josep Coma (1934-2006), 'Paraules que no he trobat als diccionaris o almenys en el sentit expressat aquí' sobre paraules perdudes, vaig trobar aquesta que significa impuls, empenta. S'utilitzava per a una altra classe d'impuls, en concret per pujar al cavall o a la mula. Ara podria servir per sortir de la crisi».Així explica Gené l'elecció del nom de la seva marca.
Va néixer el 1960 a Barcelona, ciutat a la qual es van traslladar els seus pares buscant una vida millor i en què durant més de 20 anys va treballar en un laboratori farmacèutic, com a responsable de magatzem. Després Gené va canviar la gran capital pel poble de la seva família, per treballar des d'allà en el pròxim Sant Guim de Freixenet, a la planta de Ficosa, especialitzada en components de la indústria de l'automòbil. Poc li va durar el lloc. L'empresa va tancar les portes abans que la crisi donés la cara. L'empresa va acomiadar 180 treballadors. Entre ells Gené. Tenia 47 anys.
Van ser dies complicats. L'ara emprenedor explica que va tocar fons en el moment en què es va quedar sense feina, esgotar les prestacions de desocupació i fer alguna feineta que no va acabar consolidant-se en un lloc de treball. «A Cervera vaig estar com a responsable de magatzem un any, fins al 2010». Parla de l'angoixa de no tenir feina després d'haver treballat tota la vida. Va ser llavors quan va començar a donar voltes a la possibilitat d'emprendre.
Les ganes
Explica que és dels molts assalariats que sempre han tingut el cuquet de muntar algun negoci i confessa que la seva aposta inicial no tenia res a veure amb les ametlles de Lleida o les avellanes de Reus que ara ven. Estava relacionada amb el turisme, va muntar una casa rural al seu poble en la qual ara viu.
«La tradició agroindustrial de la comarca de la Segarra em va animar, malgrat que jo no tenia experiència en el sector de l'alimentació», recorda ara que ja ha començat a obrir-se camí en el complicat món de l'alimentació en què no falten productes nous.
Reinventar-se
En el lloc que van ocupar els estables de la casa familiar relata com ha aconseguit introduir-se en un negoci que no té res a veure amb els cables d'automòbil, l'activitat de la seva última feina:«Aquí sí que hi ha tradició d'ametlles i hi ha tradició de torrar-ne. Em va venir aquesta idea. Aquí la gent en torràvem al forn tradicional i me'n vaig assabentar que algú n'agafava, les posava en un platet i les torrava al microones. Vaig estar experimentant amb l'envàs, amb la quantitat perquè es torrin totes, i ho vaig anar adaptant, ara també en faig de caramel·litzades».
Notícies relacionadesEs considera un home amb sort. Amb la vista posada a vendre unes 2.000 terrines al mes no deixa de participar en qualsevol esdeveniment que li serveixi de plataforma per vendre el producte. La seva conferència a sala cultural Portal de l'Àngel d'El Corte InglésLa crisi depèn de tuli va obrir les portes de la gran superfície.
Una altra forma de promoció és anar a fires. Al març va portar les seves ametlles caramel·litzades en dos minuts a la Fira de Mollerussa, formant part del saló Aliments del Territori i Tu amb què la Diputació de Lleida ha iniciat el seu recorregut de fires per promocionar aliments de la terra.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics