Cues i normalitat en l'obertura dels bancs a Xipre

La gran majoria dels clients de les entitats bancàries retiren els 300 euros, que és límit diari permès

Un home provoca un altercat al centre de la capital xipriota al desplegar una bandera turca

Els habitants de l’illa no deixen de mostrar el seu malestar. / ATLAS

4
Es llegeix en minuts
MONTSERRAT RADIGALES / Nicòsia (enviada especial)

La normalitat i la calma regnaven a primera hora de la tarda als voltants de les oficines bancàries de Xipre. Els bancs xipriotes han obert aquest dijous amb puntualitat al migdia (hora local, les onze del matí a Espanya) després d'estar tancats 12 dies arran de la imposició del 'corralito' en la nit del passat 15 de març. En moltes sucursals s'han format cues des de poc després de les nou del matí i encara que alguns clients no ocultaven el seu enuig mentre esperaven per entrar, la normalitat és la tònica dominant.

Mitja hora abans que les entitats bancàries obrissin les portes, a la plaça Elephterias, al centre històric de la ciutat, on s'ubiquen una sucursal del Banc de Xipre (el més important del país, que serà reestructurat) i una altra del Banc Laiki (el segon més gran i en procés de liquidació), s'ha produït un altercat que de fet no tenia res a veure directament amb la crisi bancària.

Un provocador ha desplegat una bandera de Turquia --país que ocupa el terç nord de l'illa de Xipre-- i diverses persones l'han increpat amb vehemència. Hi ha hagut empentes i crits fins que la policia hi ha intervingut i ha posat ordre. L'enrenou s'ha produït davant de desenes de periodistes i càmeres de televisió arribats de tot el món, que des de fa dies han convertit la popular plaça en un plató de televisió a l'aire lliure.

Això és un robatori. Ens estan enganyant. Vull saber com és que els diners han desaparegut”, ha dit a aquest diari un jubilat de 80 anys que feia cua al Banc de Xipre i estava indignat perquè la quantitat límit que es pot treure diàriament és de 300 euros. “Jo volia 3.000 euros. Tinc un problema a l'ull i necessito unes gotes que són molt cares, però els importa tot un rave”, ha afegit.

AFLUÈNCIA ALS CAIXERS

La majoria dels ciutadans mantenien una actitud més estoica i es mostraven resignats. Alguns fins i tot han preferit evitar les cues i treure els 300 euros diaris permesos al caixer automàtic, on l'afluència ha estat constant des de primera hora del matí. “Vindré cada dia a treure 300 euros. Jo no he deixat mai diners a casa, però ara em sento més insegura. Demà eb trauré 300 més i l'endemà igual”, ha explicat a EL PERIÓDICO un xipriota de mitjana edat que feia cua per entrar a la citada oficina del Banc de Xipre.

Les restriccions en el moviment de capitals i per treure diners han de durar quatre dies però alguns temen que es prolonguin més temps. “Jo crec que ho prorrogaran; i serà un problema perquè 300 euros no donen per a gran cosa”, es lamenta Zino Christoludinis, de 59 anys. La seva amiga Ara Biberian, de 61, creu que no serà així i que d'aquí quatre dies tot tornarà a la normalitat.

DISPOSITIU DE SEGURETAT

Les autoritats han desplegat 700 policies o guàrdies de seguretat davant les entitats bancàries, en previsió d'incidents. A la citada oficina del Banc de Xipre, abans de deixar entrar als clients, un empleat ha sortit per explicar de viva veu als que feien cua els límits i les condicions.

Un empleat del Banc de Xipre els ha assegurat que faran “tot el possible” per atendre'ls com es mereixen i ha demanat “comprensió”. Quan han obert les portes, els guàrdies de seguretat han deixat entrar les vuit primeres persones i després les han anat deixar entrar d'una en una o de dues en dues, a mesura que sortien els clients que havien entrat abans.

A L'INTERIOR D'UNA OFICINA

Dins de l'oficina hi havia empleats en les caixes obertes, a més del cap de la sucursal, Demetris Antoniou, que no donava l'abast a atendre tota mena de consultes, i un altre responsable de l'atenció personalitzada. Com era d'esperar, encara que alguns clients feien altres gestions, la gran majoria treien el màxim permès, els 300 euros.

Notícies relacionades

“Fins ara només hi ha hagut un client que s'ha emportat només 200 euros”, ha explicat a aquest diari un empleat que atén en una de les caixes. A un altre empleat li hem preguntat si està content d'haver tornat al treballat després de dues setmanes a casa. “De moment estic content de tenir encara un lloc de treball”, ha respost.

ENVIAMENT DE DINERS EN CAMIONS

Les autoritats intenten tranquil·litzar a la població. Dimecres a la nit, el Banc Central Europeu va enviar a Xipre 5.000 milions d'euros en quatre contenidors amb un avió des de Frankfurt. La imatge del dispositiu de seguretat, amb un desplegament de la policia antiterrorista i diversos helicòpters sobrevolant Nicòsia, mentre el carregament arribava al seu destí en camions, val més que mil paraules. El missatge a transmetre era que, de moment, la liquiditat, està assegurada.