CAOS FINANCER

Obligats a pagar els plats trencats

Els espanyols residents a l¿illa també veuen requisats part dels seus estalvis

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELA PLAZA / Barcelona

Indignació, sorpresa, ràbia, incredulitat¿ Els xipriotes estan vivint amb una barreja de sentiments la congelació de part dels seus diners per poder pagar el rescat del país. No només s¿han vist afectats per la mesura els habitants de l¿illa, sinó també els espanyols residents a Xipre. Aquest és el cas de Verónica Mena, estudiant Erasmus a la Universitat de Xipre. Va obrir un compte a Nicòsia per estalviar-se les altes comissions per treure efectiu des d¿un compte espanyol als caixers. Ara, tal com assegura, podria haver d¿abonar un altre tipus de taxa encara que no faci ni sis mesos que és al país. «La gent creu que això és una mesura puntual i que potser després tot anirà millor, però fa molta por. Han estat uns diners molt fàcils de recaptar. Haurem de guardar el que tinguem en un matalàs», assegura preocupada al mateix temps que confia que la situació no vagi a més. Les cues als caixers es repeteixen cada dia. El màxim que es pot treure en efectiu són 400 euros i, després d¿hores de dispensar diners, moltes entitats es queden sense bitllets. «Hi ha gent que agafa el cotxe i va donant voltes per la ciutat, fins que troba un caixer amb diners», explica Verónica. Malgrat aquesta situació de caos controlat, no es veuen mostres massives de rebuig a la mesura. Segons explica Brais Lozano, jugador de l¿Akritas Chlorakas, «la gent no s¿ha adonat del que està passant. No sé si és part de l¿aguant mediterrani, però no hi ha ningú pel carrer». El jugador, molest per l¿aplicació de l¿impost, considera que «sobraven solucions millors que aquesta».

Notícies relacionades

Segons explica Lozano, el caràcter resignat dels xipriotes ha portat alguns a pensar que entre apujar els impostos o la quitació, la segona opció no està tan malament. En la mateixa situació que Lozano es troba Aritz Borda, jugador de l¿Apoel FC que considera que amb la quitació es trenquen les regles del joc. «Res d¿això és legal», assegura.

Per Pedro Molina, professor d¿espanyol a la Universitat de Xipre que resideix des de fa quatre anys al país, el problema és que el govern de Nikos Anastasiadis no vol passar factura ni als bancs ni als accionistes. «La gent comença a sospitar. Tot és molt estrany».