Intangibles

Simplicitat i coherència normativa

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Pizarro
Mercedes Pizarro

Periodista

ver +

Aprincipis dels anys 90,David Osborne iTed Gaebler plantejaven que el Govern és virtualment l'únic sector de la societat que no s'havia vist encara en la necessitat de tornar a inventar-se a si mateix. Seguia sent el mateix, en termes generals: lent, centralitzat i burocràtic.

Sense cap mena de dubte, reinventar-se hauria de formar part de la idiosincràsia del sector públic. Això suposa implementar la millora contínua, actuar amb eficiència i eficàcia, en paral·lel a l'existència de lleis clares, uniformes i precises. Una tasca complicada si a més a més es treballa en un context de crisi econòmica que obliga a escurçar els processos de decisió, imposa la urgència i deixa un marge nul per a l'error.

En el camí de les reformes estructurals iniciat pel Govern, a finals del mes de gener passat, s'ha realitzat un avanç força notable en la reinvenció a l'aprovar-se l'avantprojecte de llei de garantia de la unitat del mercat.

Fa temps que institucions i agents nacionals i internacionals advocaven per la simplificació. El galimaties legal i administratiu posava en entredit la inversió, nacional i estrangera, la iniciativa empresarial i els avantatges d'economies d'escala associades al mercat únic.

Aquest galimaties només era un obstacle a l'eficiència i un llast per a la millora de la competitivitat. La qualitat de la regulació i un alt grau de compliment importen més que la quantia, perquè generen confiança, redueixen els costos de compliment i minimitzen els riscos que hi van associats.

Assegurar la lliure circulació de béns i serveis per tot el territori nacional, sota el principi de la llicència única i la legislació d'origen, suposarà un augment aproximat del 0,15% del producte interior brut (PIB) anual en els primers 10 anys, equivalent a 1.500 milions d'euros anuals.

La convergència en els costos de creació d'una empresa a les comunitats autònomes pot traduir-se en una reducció del 35% de les diferents càrregues administratives associades.

Notícies relacionades

Aquests càlculs publicats pel Ministeri d'Economia i Competitivitat evidencien l'impacte econòmic positiu de legislar preservant la coherència i la col·laboracióex anteiex postde les Administracions Públiques, així com també garantint la igualtat de condicions d'empreses i professionals a tot el territori nacional.

I encara que segons el polític anglèsFrancis Bacon «en matèria de govern tot canvi és sospitós, encara que sigui per millorar», val la pena quedar-se amb el que molt bé precisava el filòsof grecAristòtil: «No cal un Govern perfecte; se'n necessita un que sigui pràctic». L'aprovació d'aquesta llei d'unitat de mercat va en aquesta línia.