Procés judicial per una presumpta estafa
El jutge imputa el propietari d'una xarxa de centres per a opositors
Centenars d'alumnes denuncien que van pagar cursos i els van deixar penjats
L'amo de l'Institut Access al·lega que la crisi va fer tancar acadèmies
La xarxa d'acadèmies Institut Access, especialitzada en la formació per a oposicions, va tancar les seves portes l'octubre del 2011 envoltada en una greu crisi financera. Un jutge de Barcelona n'està investigant la gestió i el 25 d'octubre passat va interrogar com a imputat l'administrador, E. R. B., que ha estat acusat per centenars d'alumnes haver-los cobrat pels cursos i haver-los deixat penjats. Els afectats reclamen els diners invertits més els danys patits.
El Jutjat d'Instrucció número 17 de Barcelona va obrir el novembre del 2011 unes diligències prèvies a partir de la querella per presumpta estafa presentada per alumnes de la xarxa d'acadèmies, representats pels advocats Daniel Vosseler i Liliana Villanueva, del despatx Vosseler Abogados.
El mes d'octubre passat la investigació va prendre impuls. Els Mossos van tenir problemes per citar el querellat que, al final, ha pogut ser interrogat pel jutge. En la seva compareixença, E. R. B va admetre que en els últims mesos de funcionament de les acadèmies i a causa de la crisi «el servei no era bo», que hi va haver «alguns endarreriments en l'entrega de material» i que l'atenció a distància gairebé no es prestava «perquè no podien pagar al personal».
MILERS DE CONTRACTES / La querella relata que E. R. B. va fundar diverses empreses que s'utilitzaven per obrir centres que impartien formació per a opositors, proves lliures de Formació Professional o ESO. Hi havia acadèmies a Barcelona, Madrid, Mataró, Sant Andreu de la Barca, Badalona i Vilanova i la Geltrú. Gràcies a la seva tasca de comercial, va aconseguir la subscripció del voltant de 5.800 contractes d'ensenyament, molts de joves en atur que volien formar-se per trobar feina en la funció pública.
Entre el 2007 i el 2011, els afectats van firmar contractes i van abonar per avançat quantitats que oscil·len entre els 550 i els 2.726 euros. A canvi, s'oferia un «ampli ventall de fantàstiques prestacions» i s'arribava a garantir la devolució dels diners si en el termini de tres anys els opositors no aprovaven l'examen. La querella exposa que el funcionament de les acadèmies «no va ser mai el correcte», si bé, amb el pas del temps, «aquest va empitjorar», fins al punt que els nou centres van tancar les portes «d'un dia per l'altre i sense avisar».
MALA FE / Segons els alumnes, aquests no van rebre el material adequat, o el que van rebre estava obsolet, ni tampoc atenció a distància, ni informació de les convocatòries d'oposicions. La querella insisteix que l'acusat va actuar de «mala fe», perquè malgrat saber que no compliria amb les seves obligacions, va firmar nous contractes amb els alumnes, amb la «clara finalitat d'aconseguir el seu enriquiment».
- Transport públic La L3 del metro de Barcelona s'ampliarà amb 9 noves estacions
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- EL DESIG DE L’ESTRELLA Renovació sense foto: faltava l’àvia Fátima
- Ocupació Ni 10 ni 20 minuts, aquest és el temps de descans que tenen els treballadors durant la jornada laboral segons l'Estatut dels Treballadors
- Consells pràctics Paper d'alumini a la paella: el secret dels restaurants que cada cop més gent copia
- La planta perenne que perfuma la nostra llar i allunya els insectes
- Consells per a la llar ¿Per què la gent està posant un tap de vi de suro a la nevera? Els trucs virals de casa
- Economia Gonzalo Bernardos parla del futur d'Espanya: "Els llatinoamericans són grans emprenedors"
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"