ESTRATÈGIA D'UNA COMPANYIA INTERNACIONALITZADA

FCC creix a Europa

La constructora espanyola llança una ofensiva per buscar negocis més rendibles

Internacionalització 8 Falcones, amb la ministra Pastor.

Internacionalització 8 Falcones, amb la ministra Pastor. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
J. M. VALS
GDANSK

La constructora FCC ha llançat una ofensiva per buscar negocis més rendibles a Europa central i de l'Est que compensin la caiguda d'activitat en el mercat espanyol. Per a això vol centrar els seus contractes d'aquesta àrea geogràfica a Alemanya, Àustria, República Txeca i Eslovàquia principalment, sense oblidar Polònia i Romania, països aquests dos últims als quals flueix en l'actualitat una part molt important dels fons de cohesió de la Unió Europea.

Segons ha assenyalat a Gdansk (Polònia) Johannes Dotter, nou conseller delegat d'Alpine, la filial centreeuropea de FCC, aquesta companyia, amb seu a Àustria però participada al cent per cent per la constructora espanyola, ha tancat contractes de nous projectes per valor de mil milions d'euros des de començament d'any. L'estratègia consisteix a concentrar el negoci en països amb més marges de benefici i assumir projectes possiblement més petits.

Es dóna la circumstància, a més a més, que Alpine ha construït tres dels camps de futbol en què aquests dies se celebra l'Eurocopa. Es tracta de l'Estadi Nacional de Varsòvia, el PGA Arenas de Gdansk i el municipal de Poznan. Segons assenyalen els directius de l'empresa, el marge de benefici d'aquestes obres no és gaire alt, però serveix com a carta de presentació en molts altres països.

En xifres totals, els ingressos del grup FCC han pujat a un total de 2.406 milions d'euros durant el primer trimestre del 2012, després de registrar un creixement del 15,6% als mercats internacionals, impulsats per les activitats de construcció i serveis mediambientals, que compensen el descens del 14,4% dels ingressos a Espanya, on la baixa activitat ha motivat retrocessos en les xifres de vendes de construcció i de ciment.

Notícies relacionades

Ara, quan els ingressos internacionals ja suposen el 53% del negoci global del grup, FCC vol consolidar la rendibilitat d'aquesta activitat exterior centrant-se en mercats europeus estables i en alguns països emergents, com per exemple Singapur, on actualment aborda les obres del metro de la seva capital. Aquesta estratègia es complementa amb inversions en el camp de l'energia, en què segons Johannes Dotter el canvi de model d'Alemanya, on el Govern obrirà la porta a les renovables en contra de les nuclears,«obre un interessant mercat per al futur».

Per a tot això, la companyia filial europea de FCC ha elaborat un pla, denominat Programa Alpine 2015, en què preveu creixements de volum de negoci a Alemanya (1,6% anual), Eslovàquia (3,7%), Àustria (0,9%) i Suïssa (1,9%). Dins del camp de l'energia, els 450 milions d'euros facturats l'any passat suposen el 12,5% del total de vendes d'aquesta filial, i per als pròxims anys pensa sumar-hi 200 milions més de facturació. Dins d'aquesta estratègia, la Companyia Nacional de Ferrocarrils de Romania (CFR) ha adjudicat a FCC la rehabilitació i millora d'un tram de la línia fèrria Simeria‐Brasov, per un import total de 246 milions d'euros.