INICI DE LA VISTA ORAL PER LA FALLIDA D'UNA COMPANYIA TURÍSTICA

Els administradors de Marsans diuen que el deute no es pagarà

Encara que Díaz Ferrán i Pascual siguin condemnats, tots dos són insolvents

L'expresident de la CEOE defensa els préstecs a altres empreses del grup

Treballadors de Marsans es manifesten, el 22 de maig del 2010.

Treballadors de Marsans es manifesten, el 22 de maig del 2010. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

les expectatives que l'expresident de la CEOE i expropietari de Viajes Marsans, Gerardo Díaz Ferrán, i el seu soci, Gonzalo Pascual, tornin els 183 milions d'euros que deuen als seus creditors són gairebé inexistents, van reconèixer ahir els administradors concursals al Jutjat Mercantil número 12 de Madrid, on va començar la vista oral per la fallida de la companyia. La raó no és cap altra que tant Díaz Ferrán com Pascual estan en situació de concurs personal -són insolvents- i encara que siguin declarats culpables no podran reparar el mal fet.

Els administradors demanen que Díaz Ferrán, Pascual i l'última propietària de Viajes Marsans, Posibilitum Business (controlada per Ángel de Cabo), siguin inhabilitats per administrar béns aliens per un termini de fins a 15 anys i condemnats a indemnitzar pels danys i perjudicis ocasionats. En aquest punt, però, reconeixen que l'embargament de 424 milions dictat per la jutge Ana María Gallego contra els tres acusats «no es pot portar a efecte». En paraules del representant de l'administració concursal, Edorta Etxarandio, la condemna patrimonial «és pràcticament nul·la».

Segons Etxarandio, la causa de la fallida va ser la «greu i monstruosa» falta de liquiditat que arrossegava la companyia des del 2008. Va ser aquesta falta de liquiditat la que va fer que l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) retirés a l'empresa la llicència per vendre bitllets l'abril del 2010, assegura l'administració, i no al revés, com afirmen els antics gestors.

Notícies relacionades

IRREGULARITATS COMPTABLES / Els administradors concursals afirmen que hi ha indicis per considerar culpables Díaz Ferrán i Pascual per les «irregularitats comptables» i pel retard a l'hora de presentar el concurs. A Posibilitum Business l'acusa de comprar Marsans amb l'únic objectiu de liquidar-la «fingint» que era viable.

Díaz Ferrán, que va ser interrogat, es va defensar assegurant que la sortida de gairebé 300 milions de Viajes Marsans cap a altres empreses del grup en forma de préstecs eren legals i «una pràctica habitual». El 88% dels préstecs, 296 milions, eren a Teinver, matriu del grup que englobava Tiempo Libre i Viajes Crisol, entre d'altres. Segons Díaz Ferrán, no va tornar aquest deute perquè l'Argentina no va complir els compromisos de l'expropiació d'Aerolíneas Argentinas. Va afegir que Viajes Marsans va fer fallida el juny del 2010 per la falta de finançament bancari a les empreses. «Cosa que com a president de la CEOE tan bé sé», va remarcar.