vaga general

Milers de persones ocupen el centre de Barcelona contra la reforma laboral

La manifestació de la CGT.

La manifestació de la CGT.

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / MAX JIMÉNEZ / Barcelona

Milers de persones han ocupat elcentre de Barcelonaen el marc de les convocatòries per lavaga general contra la reforma laboral. La manifestació del passeig de Gràcia ha congregat centenars de milers de persones. Els sindicats n'han calculat 800.000. En qualsevol cas, es tracta de la manifestació que ha congregat més persones de les realitzades els últims mesos. Molts joves han secundat la convocatòria. També famílies amb fills. La manifestació s'ha desenvolupat amb gairebé total normalitat però finalment s'han registrat greus incidents en la zona d'Urquinaona i plaça de Catalunya que han obligat a desviar el curs de la protesta cap a Tetuan per la Gran Via. També milers de persones han retrocedit per rambla de Catalunya en direcció a la Diagonal.

Alguns grups violents han calat foc a un establiment Starbucks Coffee a la plaça d'Urquinaona després de trencar els vidres, i han llançat al carrer els productes. El mateix grup s'ha enfrontat a la plaça de Catalunya a la policia, que ha disparat pilotes de goma per dispersar-los.

El passeig de Gràcia s'ha arribat a col·lapsar per la presència de manifestants. La capçalera de la manifestació s'ha situat a l'altura del carrer de València i els manifestants ocupaven clarament tot el passeig fins a més enllà de l'avinguda Diagonal, però també s'han concentrat davant de la capçalera fins a la plaça de Catalunya, on s'han registrat algunes càrregues policials en alguns moments per defensar les instal·lacions d'El Corte Inglés. Les avingudes que desemboquen al passeig de Gràcia s'han omplert de persones en direcció al nus de la protesta. Cap a les 19 hores, la capçalera s'ha hagut de parar a l'altura del carrer d'Aragó, davant la impossibilitat d'avançar pel gran nombre de gent concentrada en tot el passeig. Alguns incidents s'han produït a la zona d'Urquinaona, amb la crema de contenidors d'escombraries.

Notícies relacionades

El nombre de manifestants ha quadruplicat el de la protesta una hora abans convocada per la CGT. Els líders sindicals de CCOO i UGT, sindicats convocants, han reiterat l'èxit de la vaga general i han xifrat el seguiment en més del 85% a Catalunya. "Això no s'acaba aquí", han assegurat els secretaris generals d'UGT i CCOO, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego.

La manifestació convocada per la CGT ha congregat més de 20.000 persones (uns 5.000 segons els Mossos i la Guàrdia Urbana) que han omplert a vessar el carrer de Pau Claris en direcció a la plaça de Sant Jaume. Alguns contenidors han estat incendiats i han causat algunes càrregues policials menors. Desenes de furgons policials han seguit els manifestants.