ELS EFECTES DE LA CRISI AL REGNE UNIT

Un Nadal auster

El 85% dels britànics rebutgen l'euro, però malgrat conservar la lliura, el poder adquisitiu dels britànics s'està ressentint i les vendes festives flaquegen

Consumisme a la baixa 8 Uns londinencs, de compres de Nadal a Oxford Street, a Londres, esperen per travessar el carrer.

Consumisme a la baixa 8 Uns londinencs, de compres de Nadal a Oxford Street, a Londres, esperen per travessar el carrer. / AP / MATT DUNHAM

2
Es llegeix en minuts
B. A.
LONDRES

Els britànics tenen a la butxaca menys lliures esterlines, aquest Nadal. En això no es diferencien dels seus veïns continentals, que tampoc van sobrats d'euros per cobrir els inevitables dispendis d'aquestes festes. «Estic buscant ofertes a internet per comprar els regals dels meus fills, perquè aquest any tenim un pressupost màxim de 200 lliures (235 euros) per a tots els extres de Nadal i no ens volem passar d'aquest límit. És un problema, perquè els meus fills són gairebé adolescents i volen mòbils i videojocs bastant cars», comenta Karen, que està separada i té dos fills, viu a Birmingham i està passant el dia a Londres amb una amiga«mirant aparadors, més que res».

Aquesta anglesa de 45 anys, dissenyadora de pàgines web, creu que si el Regne Unit hagués adoptat l'euro, els britànics estarien«encara pitjor» i en això coincideix amb la immensa majoria dels seus conciutadans.

En l'última enquesta que es va realitzar l'estiu passat sobre la hipotètica substitució de la moneda nacional, es va batre un nou rècord de respostes negatives. El 85% dels consultats van contestar que estan en contra de canviar la lliura per l'euro. Una radicalització comprensible, tenint en compte la crisi de l'eurozona, encara que la divisa pàtria ha patit un sever deteriorament que reflecteix la mala situació de l'economia britànica. Fa una dècada la lliura es cotitzava a un euro i mig, mentre que ara només costa 1,10 cèntims d'euro.

Karen no es queixa de la seva situació. Ella té feina i rep ajuda del seu exmarit, però està extremant la cautela amb les despeses perquè«en aquests moments ningú sap gaire bé què passarà, ni quan acabaràs a l'atur». «Allò de tirar de la targeta de crèdit com abans, ja s'ha acabat», indica.

Poc consumisme

Notícies relacionades

L'augment de la desocupació, la pujada dels preus i la por que la cosa vagi a pitjor pesa i molt en l'ànim dels consumidors. Quan falten poc més de dues setmanes perquè arribi Nadal, els grans centres i carrers comercials de la Gran Bretanya haurien d'estar plens de gom a gom, però no és així. Ni a Oxford Street hi ha aglomeracions, ni es percep de moment el particular frenesí habitual d'altres anys per aquestes dates. Els comerciants confien que es disparin les compres en l'últim instant després de la baixada de vendes d'una tardor excepcionalment càlida que ha deixat la roba d'abric i els articles esportius dintre de les caixes d'embalatge.

Amb l'esperança d'atraure la clientela han aparegut ofertes especials i descomptes de fins a un 50%. A la desesperada, bastants comerços han decidit avançar aquest any les rebaixes de temporada que tradicionalment sempre començaven el 26 de desembre. El director general de British Retail Consortium (BRC), l'associació que agrupa els petits comerciants, reconeix que«els consumidors no tenen encara la mentalitat nadalenca i per això moltes botigues estan intentant incentivar les vendes».L'austeritat s'està imposant.