REGULACIÓ DEL SECTOR BANCARI

El Banc d'Espanya demana nous plans de futur a les caixes de Banco Base

Cajastur, Caja Extremadura i Caja Cantabria hauran de presentar davant el supervisor la manera de recapitalització prevista per complir les exigències financeres

2
Es llegeix en minuts

El Banc d'Espanya demanarà a les caixes integrants de Banco Base --Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura i la CAM-- que li comuniquin "immediatament" les estratègies que pensen seguir en el futur després que les tres primeres donin el projecte per acabat.

En un comunicat, el supervisor recorda que les assemblees de tres de les quatre caixes integrants d'aquest sistema institucional de protecció (SIP), l'asturiana i les caixes de Cantabria i Extremadura, no han aprovat la segregació del seu negoci bancari i la seva aportació al Banco Base.

En vista de la decisió adoptada per les assemblees, el Banc d'Espanya requerirà les estratègies que pensen seguir i recorda que el Reial Decret-llei 2/2011 "obliga les entitats de crèdit a tenir un mínim de capital principal d'un 8% amb caràcter general".

Exigències del Banc d'Espanya

Aquesta ràtio s'eleva al 10% per a aquells grups consolidables o entitats individuals no integrades en un grup que no hagin col·locat a tercers títols representatius del seu capital social o drets de vot per almenys el 20% i que, a més, presentin un percentatge de finançament majorista superior al 20%, afegeix.

En el cas que no puguin obtenir en el mercat els recursos propis necessaris per complir aquesta obligació, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) subscriurà el capital necessari perquè les entitats arribin al nivell requerit en la norma. Banco Base, en compliment de l'esmentat marc normatiu, va remetre el 28 de març passat un escrit amb l'estratègia de capitalització del citat SIP, "que ha quedat sense efecte després de les decisions adoptades per les assemblees de les caixes anteriorment assenyalades".

Pel que fa a les participacions preferents per import de 1.493 milions d'euros subscrites pel FROB el desembre del 2010, el seu desemborsament efectiu "no s'ha efectuat ja que estava supeditat al fet que es complissin totalment les condicions previstes en el contracte de subscripció", afegeix el supervisor.

Necessitats de capital

Notícies relacionades

Banco Base era l'únic projecte d'integració de caixes d'estalvi en què no s'havien adoptat tots els acords i totes les autoritzacions necessàries perquè el procés fos irreversible, en les condicions fixades pel Banc d'Espanya. El supervisor recorda que, pel que fa al procés de recapitalització, del total de 114 grups o entitats individuals examinats pel Banc d'Espanya en aplicació del reial decret-llei, només 12 (8 d'ells caixes o grups de caixes) van mostrar necessitats addicionals de capital principal per aconseguir els nivells exigits per la norma.

Al marge de Banco Base, els altres 11 han comunicat al Banc d'Espanya la seva estratègia i el calendari de compliment dels nous requisits, que seran examinats pel supervisor, que, si s'escau, podrà exigir la inclusió de les modificacions o mesures addicionals que consideri necessàries. Totes les entitats que ho requereixin hauran de tenir aprovats els plans de recapitalització abans del 28 d'abril.