EL BANC D'ESPANYA BUSCA UNA SORTIDA

Cajastur rebutja la fusió per formar Banco Base per la mala situació de la CAM

Caja Mediterráneo corre el risc de ser nacionalitzada i subhastada

Caja Extremadura i Caja Cantabria també es desmarquen de l'operació de concentració davant l'excessiu pes del FROB en l'entitat resultant

2
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR

L'assemblea de Cajastur ha decidit rebutjar el traspàs del seu negoci financer a Banco Base, l'entitat a través de la qual s'havia estructurat la seva fusió freda amb l'alacantina CAM, Caja Extremadura i Caja Cantabria. La decisió suposa la desaparició abans de néixer de la que havia de ser la tercera entitat d'estalvi en importància per actius.

La delicada situació de la caixa valenciana ha fet anar en orris la unió. El consell del banc va decidir dilluns demanar 2.784 milions d'euros al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), més dels 1.447 milions assenyalats pel Banc d'Espanya com a necessaris per assolir els nous nivells de solvència fixats pel Govern.

Els 1.337 milions restants eren per sanejar el balanç de la CAM i haurien suposat que l'Estat passés a controlar més de la meitat de l'accionariat del banc, de manera que les caixes s'haurien vist forçades per llei a convertir-se en fundacions. A més, l'obra social s'hauria vist seriosament compromesa.

Davant aquest panorama, l'assemblea de Cajastur ha rebutjat la unió i s'espera que les de Caja Extremadura i Caja Cantabria facin el mateix. Les tres entitats planegen crear ara un nou banc. La CAM, l'assemblea de la qual hi ha votat a favor, ha de buscar a contrarellotge una fusió amb una gran entitat o corre un seriós risc de ser nacionalitzada i subhastada. 

La ruptura del projecte de Banco Base deixa en suspens el futur de la CAM

Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura no estan d'acord amb el pes que hauria tingut l'Estat en el nou banc a causa de la petició d'ajudes públiques de 4.277 milions d'euros que calia fer per complir els requisits de capital i solvència exigits pel Govern, fruit majoritàriament de la feblesa de la CAM.

L'assemblea de l'entitat alacantina ha estat l'única que ha aprovat la integració dels seus actius i passius al Banco Base, amb l'objectiu de complir el "compromís" firmat amb les altres entitats i garantir-se un futur.

El Banc d'Espanya ha contactat amb les principals entitats espanyoles -el Santander i La Caixa- per buscar una sortida a la CAM, que podria ser intervinguda si calgués en última instància.

De totes maneres, la caixa alacantina analitza la possibilitat d'accions legals, ja que els seus lletrats defensen que "teòricament" el projecte podria tirar endavant encara que tres de les quatre assemblees sobiranes d'aquestes caixes rebutgessin el projecte de "fusió freda".

Batalla jurídica

Notícies relacionades

Així, s'obriria una batalla jurídica sobre els termes de la constitució de Banco Base, ja que la "clàusula d'excepció/suspensió" (aprovada pels consells d'administració de Cajastur, CAM i les caixes d'Extremadura i Cantabria i que contempla la seva possible dissolució) no va passar per les assemblees d'aquestes entitats.

L'aliança de BancoBase va arrencar oficialment el maig del 2010 i estava destinada a generar una entitat amb actius pròxims a 130.000 milions d'euros, dels quals 70.000 milions corresponien a la CAM i la resta es repartien entre Cajastur, amb un pes majoritari (uns 39.000 milions), Caja Cantabria i Caja Extremadura.