POLÈMICA ENTRE L'AJUNTAMENT I ELS COMERCIANTS

La guerra de la Roca

La localitat del Vallès Oriental aspira a ser municipi turístic perquè l''outlet' pugui obrir el diumenge i els festius

Entitats de comerç consideren que la petició vulnera la llei

Compres 8 Clients en un establiment de La Roca Village.

Compres 8 Clients en un establiment de La Roca Village. / ARXIU / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
FEDE CEDÓ
LA ROCA DEL VALLÈS

L'alcalde de la Roca del Vallès, Rafael Ros (CiU), no es vol quedar amb la mel als llavis, ara que entreveu la possibilitat que el seu poble sigui declarat municipi turístic,«amb els beneficis econòmics que això suposa».La nota amarga la posen les entitats de comerç tradicional, com la que presideix Jordi Rotllan, de la Fundació Comerç Català, al sentenciar que la proposta vulnera la llei. La contesa està servida.

«Amb el sector primari en recessió i els polígons industrials esgotats», segons l'alcalde, per al Vallès Oriental que La Roca Village pogués obrir tots els festius suposaria«sumar 100 milions d'euros en economia generada» i un increment de contractes laborals que contribuirien a superar la recessió, ja que el centre comercial podria créixer un 20% i propiciaria la instal·lació d'hotels.

La Roca Village, l'únicoutlet europeu de gran format que no pot obrir el diumenge, és la tercera destinació turística de Catalunya amb 2,9 milions de visitants, dels quals un 53% són turistes, la majoria procedents de França, Rússia i la Xina. La Roca Village planteja ampliar els accessos viaris i les seves instal·lacions en 6.500 m2 abans del 2012, fet que permetria arribar als 24.000 m2. El centre comercial compta amb 100 firmes representades que donen feina a 800 persones.

Notícies relacionades

Perquè la Roca del Vallès es converteixi en el reclam ideal, a més a més delshopping, el municipi també ha ideat un pla de dinamització que implica«el ressorgiment del sector serveis a la comarca»aprofitant la proximitat de la costa del Maresme i del Circuit de Catalunya, els atractius del Montseny i el modernisme, el turisme termal i els itineraris arqueològics, que l'alcalde resumeix com«un gran potencial turístic que mereix ser tingut en compte». Una opinió antagònica és la de Rotllan.«La Roca no té cap interès turístic i estic segur que la seva petició no prosperarà», assegura el president de la Fundació Comerç Ciutadà, que agrupa uns 4.500 comerços de 12 ciutats, per justificar la seva oposició a la declaració de zona turística que permetria a La Roca Village obrir tot l'any«en detriment dels comerços tradicionals» més pròxims, com ara els de Granollers i Mataró. Si el procés avança, Rotllan anuncia litigis i a més alerta que la Roca crearia un precedent negatiu perquè«altres superfícies de gran format seguissin el mateix camí».

Els sindicats han començat a negociar amb els gestors de La Roca Village les compensacions per als treballadors en cas d'haver d'obrir el diumenge. La UGT acceptaria l'ampliació i pactaria uns 70 euros per treballar en festiu (sempre que quedessin limitats a 12 dies per any), millores en els transports i la construcció d'una escola bressol. Per la seva part, els representants de CCOO, que representen uns 300 empleats, s'oposen a l'ampliació d'horaris ja que addueixen que augmentaria la precarització dels llocs de treball i que aniria en contra de la conciliació de la vida laboral i familiar.