en contra
La recuperació econòmica, en perill

La recuperació econòmica, en perill_MEDIA_1
És una evidència que l'economia espanyola està en un moment clau per consolidar la seva sortida de la crisi. Tanmateix, Espanya és un dels països de la UEM on la recuperació econòmica està més endarrerida. Les primeres estimacions conegudes de l'evolució del PIB, el segon trimestre del 2010, mostren que és una de les poques economies de l'àrea de l'euro que encara no creix respecte d'un any anterior. És més, la comparativa dels 10 països que han publicat dades del PIB del segon trimestre, és molt eloqüent: tan sols Grècia registra una caiguda interanual del PIB més intensa que Espanya.
Vivim, per tant, un moment d'especial feblesa de l'activitat econòmica. I davant d'això, una pujada d'impostos es convertirà en un obstacle per a la tant necessària recuperació. Si bé és cert que cal una política de consolidació fiscal, també ho és que la reducció del dèficit públic ha d'estar basada en una disminució de la despesa corrent, i no en un increment de la pressió fiscal. De fet, la pujada impositiva no solucionarà el problema del dèficit públic, sinó que generarà nous problemes a l'economia espanyola i posarà en perill el seu creixement. A més a més, cal tenir en compte que la recuperació de l'economia espanyola ja es veurà ajornada per la darrera pujada de l'IVA. Un increment que frenarà el creixement del PIB el segon semestre de l'any.
Cal, doncs, un procés de consolidació fiscal que minimitzi els costos per al creixement econòmic i la competitivitat a mitjà i llarg termini i que permeti aprimar l'aparell administratiu i augmentar l'eficiència en la prestació dels serveis públics. I l'única opció que compleix ambdues condicions és la reducció de la despesa corrent.
Notícies relacionadesCondemnats al fracàs
Els ajustos pressupostaris per la via de la pujada d'impostos ofeguen el creixement, i per tant estan condemnats al fracàs. Així ho posa de manifest la literatura econòmica i processos fallits de consolidació fiscal del passat que descansaven en pujades d'impostos. La lliçó que ens han deixat aquestes experiències és que les pujades d'impostos tenen efectes negatius sobre l'estalvi nacional, la competitivitat exterior i la confiança dels agents econòmics. A més, frenen el creixement i tenen un impacte recaptatori limitat. Contràriament, les retallades de la despesa corrent afavoreixen tipus d'interès més baixos, milloren les condicions de finançament i incentiven l'estalvi alhora que estimulen l'activitat econòmica.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?