Una garantia

1
Es llegeix en minuts
Xavier Salvador

En temps de reivindicacions nacionals i autonòmiques constants, que ningú situï una administració autonòmica o local al podi d'organitzacions públiques ben administrades ens hauria de portar a la reflexió. I vistos els embolics entre comunitats que comporta un canvi en un impost com ara l'IRPF o les resistències polítiques locals a la fusió de caixes d'estalvis de diferents comunitats, les dues instituci-

ons de l'Estat constitueixen una garantia per a ciutadans i usuaris que la proximitat no sempre és bona consellera per més teories que s'hagin desenvolupat durant anys en aquest sentit.

Per això encara costa més d'entendre que l'organisme creat pel Banc d'Espanya per salvar les caixes d'estalvis, el FROB, estigui recorregut davant del Constitucional per diferents autonomies, la catalana entre elles.

Funcionar bé no significa només tenir un complex sistema funcionarial al servei de la ciutadania, o disposar de moderns llocs d'internet per relacionar-se de manera eficaç. L'elogi a aquestes administracions ve donat, sobretot, per l'autoritat moral amb què operen i la seva capacitat per adaptar-se als temps, a la picaresca i al delicte i, evidentment, als canvis de govern amb una certa independència

tècnica.

Tant Hisenda com el Banc d'Espanya cometen no pocs errors. La primera encara deixa passar massa frau fiscal més o menys organitzat, mentre que lliga curt els contribuents generalment més solidaris.

Notícies relacionades

El Banc d'Espanya, al seu torn, sempre ha gaudit d'un crèdit indiscutible com a guardià del sistema financer i aquest fet tampoc ha impedit que entitats com ara Cajasur, Caja Castilla-La Mancha i, abans, Eurobank, per exemple, voregessin situacions límits en què el regulador ha intervingut amb mesures severes i exercint tota la seva autoritat legal.

Les dues administracions que funcionen millor a Espanya són Hisenda i el Banc d'Espanya. Alguns també hi inclouen la Seguretat Social, però si es coneix el funcionament de les seves bases de dades i de les seves unitats de recaptació executiva sembla millor referir-se només a les altres dues.