Enertika, Enginyeria d'eficiència energètica

Amb mentalitat estalviadora

Posen l'accent a racionalitzar el consum d'energia, més enllà de l'obsessió perquè les energies netes guanyin pes. Estan ajudant a reduir la factura de la llum a la fàbrica de Seat

Francesc Tarongí, a les instal·lacions de la companyia.

Francesc Tarongí, a les instal·lacions de la companyia. / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
MANEL TORREJÓN
BARCELONA

Tarongí, que va ser director de tecnologia i desenvolupament d’Applus, diu que no es dóna l’atenció necessària a l’eficiència, sobretot tenint en compte que les energies amb origen fòssil s’esgoten i que les energies renovables són molt cares (estan hipersubvencionades). Promet estalvis del 20%-50%, en terminis d’un a cinc anys.

L’electricitat, avui subvencionada amb generositat (la mitjana de preus europea és un 30% més alta), serà més cara en el futur. A més a més, a Espanya importem el 80% de l’energia que consumim, així que tenim males cartes davant l’esgotament dels recursos energètics (petroli, gas, carbó), que tanta pressió posa als preus. La Unió Europea (UE) va encunyar l’eslògan-objectiu 20:20:20, que prometia, per al 2020, un estalvi energètic del 20% i una contribució de les energies renovables del 20% a la producció total.«Amb les dades a la mà, el primer objectiu sembla molt difícil, i el segon sí que s’està aconseguint, però hem de tenir en compte que les energies alternatives són cares o potencialment perilloses»,diu Francesc Tarongí, director de l’enginyeria d’eficiència energètica Enertika. «L’energia més assequible, econòmica i neta és la que no es consumeix»,insisteix Tarongí, que va fundar l’empresa el 2007 juntament amb l’enginyeria de gestió de processos Promaut i el despatx Catalana de Projectes Arquitectònics.

Enertika, des de la setmana passada amb oficina a Madrid, proposa passar les estisores per la factura energètica d’empreses i administracions. En la recent fira Municipalia, de serveis a ajuntaments, van presentar una tecnologia de control i gestió de la il·luminació pública que regula la intensitat de la llum a través de la freqüència del senyal elèctric, no de la tensió o la força d’aquest:«S’eviten els pics de corrent que tanta energia malgasten i es poden programar fins a nou nivells d’intensitat de la llum de cada un dels fanals d’una xarxa. A més a més, com que es té informació a temps real de la resistència interna de la làmpara, es pot saber amb exactitud quan toca canviar un llum. D’aquesta manera s’optimitza el manteniment: ni es canvia una lluminària abans de temps, ni molt després que s’hagi espatllat».Diuen que es poden aconseguir estalvis de més del 50%.

Tarongí ha posat damunt la taula un concepte, el d’eficiència,que estava passant una mica desapercebut per l’obsessió amb les energies renovables. Sí, ja està bé omplir la geografia de plaques fotovoltaiques, però el que s’ha de fer, per sobre de tot, és gastar menys. Aquesta és la mentalitat que defensa la firma.

A la factoria de Seat a Martorell han instal·lat un sistema de control del consum energètic que preveu arribar a estalvis del 12%.«Ens basem en algoritmes d’intel·ligència artificial, que permeten fer previsions de consum molt precises perquè aquest software aprèn amb l’experiència. Així, no es dóna la situació que en una planta es malgasti energia, o el subministrament sigui insuficient. Pensem en les fàbriques que es proveeixen d’energia de les seves pròpies centrals de generació: no es pot donar el cas, per exemple, que enviïn energia a la xarxa que els acabi fent falta».

A la cadena de menjar ràpid

McDonald’s l’empresa ha demostrat que la factura de la il·luminació interior es pot retallar en un 80%. Ho va aconseguir al restaurant de Baricentro (Barberà del Vallès) i ara s’estudia l’aplicació d’aquestes solucions, que es basen en la utilització de llums LED (més duradors i de menys consum), a tots els punts de l’ensenya de l’hamburguesa a les Illes Balears.

Notícies relacionades

Enertika ha implantat aquest any la norma UNE 216301 de gestió energètica a la divisió de medi am-

bient de l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Es tracta d’una acreditació de qualitat —mesura l’eficiència energètica— molt innovadora. Fins llavors únicament l’havia aconseguit Cementos Portland.