Trasllat d'una planta alimentària

Dijon es queda sense mostassa

L'alcalde de la ciutat francesa envia a Obama una caixa amb salses al saber que li agrada el condiment, i això s'ha convertit en un símbol de lluita davant el tancament de l'emblemàtica fàbrica

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS
PARÍS

"Prendré mostassa de Dijon, anirà molt bé", li va dir Barak Obama a l'assistent de vol en el seu primer viatge a bord de l'Air Force One. El president dels Estats Units no era conscient del significat que tindria la simple elecció d'aquest condiment a l'altre costat de l'Atlàntic. A Dijon, la població s'ho ha agafat com un suport simbòlic. Tant se val que fos involuntari. El tancament de la històrica fàbrica que elabora la prestigiosa salsa ha provocat un daltabaix que va més enllà de la tensió social per la supressió de 300 llocs de treball. La ciutat viu la pèrdua com una amputació de la seva identitat.

L'alcalde i senador socialista François Rebsamen ha reaccionat amb sentit de l'oportunitat en un intent d'estovar el cor del grup anglo-holandès Unilever, propietari des de l'any 2000 de la marca Amora-Maille. La multinacional ha decidit deslocalitzar la producció. Sense pensar-s'ho, el regidor ha enviat a la Casa Blanca una caixa de mostassa made in Dijon. El paquet va acompanyat d'una intencionada missiva. "Els dijonesos estan emocionats, i fins i tot orgullosos, de descobrir el seu gust per un producte local que contribueix a la reputació internacional de la nostra ciutat", escriu el regidor.

"Aquesta vinculació a un producte de gran consum, un simple condiment, pot semblar-li fútil, però no ho és tant. A través d'ell, és el patrimoni gastronòmic de Dijon el que volem promoure, i la nostra història industrial el que volem defensar", continua la carta de Rebsamen. L'alcalde és conscient que Obama ja té prou fronts oberts amb els tancaments massius dels EUA, però utilitza el gest en favor del seu combat. I no es resisteix a amplificar "l'estupenda publicitat" que suposa per a la seva lluita contra el tancament de la fàbrica fundada el 1911.

Gràcies a un documental

¿Com va saber Dijon de la preferència culinària del president dels EUA? L'atzar va voler que un documental realitzat pel National Geographic sobre l'Air Force One filmés l'estrena d'Obama, el 5 de febrer passat, a l'avió presidencial, i el moment en què aquest demana el menú: "Hamburguesa amb formatge cheddar, enciam, tomàquet i... mostassa de Dijon". La seqüència s'ha convertit en un dels vídeos d'internet més vistos a França.

Però el cop mediàtic no sembla haver tocat la fibra d'Unilever. El grup que posseeix més de 20 conegudes marques d'alimentació, neteja i higiene personal, manté el tancament de les fàbriques de Dijon i d'Appoigny per "concentrar" la producció a Chevigny-Saint-Saveur, a pocs quilòmetres de Dijon i, segons els sindicats, deslocalitzar-ne una part a la República Txeca. El significat simbòlic --equivalent al que tindria per a Rocafort deixar de produir el seu famós formatge-- ha aixecat una onada d'indignació.

Notícies relacionades

Sobretot en vista de la xifra de negoci de la multinacional. Els beneficis nets van pujar el 2008 a 5.285 milions d'euros, quantitat que suposa un creixement d'un 28% respecte de l'exercici anterior. Unilever addueix que la venda de mostassa ha baixat els últims anys i que la cèntrica ubicació de la fàbrica de Dijon impedeix ampliar i renovar la vetusta seu.

"Tinc el plaer d'enviar-li una selecció d'aquest producte, fruit d'una llarga tradició i d'un savoir-faire únic al món que el convencerà, si això era necessari, que no hi ha mostassa com la de Dijon", acaba dient la carta de l'alcalde a Obama.