Expansió d'una multinacional catalana

Tous per triplicat

La firma de joieria i accessoris aspira a vendre tres vegades més el 2012 creixent només amb recursos propis

Planteja l'expansió als Estats Units, Àsia i Llatinoamèrica

Rosa i Salvador Tous flanquegen el president del col.legi de joiers, Damià Matamala, el mes de maig passat.

Rosa i Salvador Tous flanquegen el president del col.legi de joiers, Damià Matamala, el mes de maig passat. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
C. J.
BARCELONA

L'estratègia de la formigueta, usant els seus propis recursos i reinvertint el que vagin guanyant. D'aquesta manera espera la firma de joieria i accessoris de moda Tous, una de les multinacionals catalanes de més potència, arribar a triplicar les vendes en els pròxims quatre anys, segons va explicar ahir Salvador Tous, impulsor de la marca i actual president d'honor de la companyia, en un acte celebrat a Esade. El que va ser fins al mes de febrer passat president del grup no considera necessari que la companyia surti a borsa"de moment",una opció que confessa que no li acaba d'agradar perquè"als accionistes només els interessa la rendibilitat".

Amant d'anar sobre segur, Tous va assegurar que el model de prioritzar els resultats financers no és el seu estil i que prefereix centrar- se a consolidar el pla estratègic que han traçat i que portarà el grup a créixer sobretot als Estats Units (amb un centenar d'inauguracions previstes), Llatinoamèrica (l'Argentina i Xile) i Àsia (la Xina i el Japó, on aspiren a arribar a 80 botigues). Nous mercats que el fill de l'iniciador del negoci familiar prefereix als europeus, als quals qualifica de"més madurs"i que, a parer seu, ofereixen menys oportunitats d'expansió. Fins al punt que, després d'obrir la segona botiga a París, es planteja la reconversió del seu únic establiment a Itàlia, situat a Milà però lluny de la zona més turística de la ciutat, perquè a la capital de Prada considera que no els coneixen prou.

Crisi en diferit

Entre les metes empresarials de Tous hi ha augmentar les vendes dels 325 milions d'euros previstos per a aquest any a 1.000 milions, disposar de 800 punts de vendes en lloc dels 300 que tenen ara i arribar als 3.500 empleats des dels 1.850 que treballen avui a la companyia. Serà la seva filla Alba, la nova presidenta, qui ho tiri endavant i s'encarregui de professionalitzar més la companyia.

Aquesta ambició es basa encara en el negoci de la joieria, que suposa el 68% de les vendes totals. I que és un sector, segons Tous,"dels últims a notar la crisi, però també dels últims a recuperar-se". No obstant, encara que l'empresa no ha tancat cap de les línies d'activitat amb què ha anat expandint el negoci (perfums, rellotges, ulleres, vaixelles i fins i tot tapisseries), sí que s'ha parat l'expansió d'algunes de les més incipients.

Notícies relacionades

Però no per això Salvador Tous exclou que de la crisi no se'n pugui treure algun benefici."Ara es poden aconseguir locals a preus més adequats que fa uns mesos, perquè la crisi ens posa a tots al nostre lloc. No pot ser que guanyis més fent coses que no són de la teva especialitat",va afirmar. L'empresari espera compensar amb les inauguracions internacionals el previsible alentiment del consum a Espanya, al qual calcula encara un any"més o menys dur".

I és que el patriarca de l'empresa familiar té els seus objectius bastant clars."El nostre èxit resideix a aportar molta novetat, tenir preus assequibles i personalitat", va dir. En les botigues del logo de l'osset l'oferta és variada. Encara que el preu mitjà de les vendes, asseguren a la companyia, és de 86 euros per transacció, també es poden trobar fins a arracades que arriben als 54.000 euros i que no desentonarien en absolut amb els Rolex que han començat a vendre en algunes de les botigues més selectes.