El cistell de consum

Els aliments no baixaran encara que el preu dels cereals es freni

Els experts afirmen que els intermediaris i la distribució són els culpables de l'encariment

L'augment del cost del gra només hauria de tenir una repercussió del 2% al 5% en els productes

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS
BARCELONA

L'escalada de preus d'aliments bàsics com el pa, la llet o la carn no és només culpa de l'increment del cost dels cereals, que han pujat més d'un 80% en un any. Del preu que paga el consumidor pel producte només una petita part correspon al gra, de manera que una hipotètica rebaixa de les matèries primeres no comportaria un descens del preu dels aliments.

Segons l'INE, la llet s'ha encarit durant l'últim any el 28,9%; el pa, el 13%; la carn d'au, el 10%; la de boví, el 3,6%, i la de porcí, el 0,9%. També han pujat els derivats lactis, la farina i els espaguetis. En tots aquests aliments el gra té un paper important, però no l'únic. "L'aigua, la farina i el llevat d'una barra de pa de quart signifiquen 10 cèntims. El consumidor pot pagar 45, 60 o 80 cèntims a la botiga i no és injust, perquè el que fa és pagar que acabi de sortir del forn, on la compra, el servei", manifesta el professor de direcció de màrqueting d'Esade Gerard Costa.

"Hi ha un forat entre el preu de venda del productor i el preu final", afirma Costa, que afegeix: "Que les matèries primeres hagin pujat no té una relació directa amb l'augment del preu de venda al públic. La repercussió hauria d'haver estat de pujades del 2% al 5%". "És un proble-

ma d'intermediaris, de distribució", conclou.

LES CAUSES

El preu del cereal s'ha disparat durant els últims dos anys. La pressió de la demanda en països emergents, l'escassetat d'oferta per les males collites, els baixos inventaris, els biocombustibles i la pressió especulativa en els mercats de futurs són els motius que han portat el gra a preus rècord a finals del 2007, segons l'economista en cap d'Intermoney, José Carlos Díez. El 2008 sembla que ha iniciat un lleu descens, però els analistes creuen que el preu "es mantindrà en aquests nivells durant bastant temps".

"Espanya ha tingut una de les millors collites de la història, però la conjuntura internacional va empènyer els preus a l'alça", explica el secretari general de l'Associació de Comerç de Cereals i Oleaginoses d'Espanya, José Manuel Álvarez. "Hi ha molt estoc de cereal, així que el preu es mantindrà o baixarà lleument, però no pujarà", afegeix. La FAO afirma en l'informePerspectives de collites i situació alimentàriaque "les previsions assenyalen la possibilitat d'un important augment de la producció mundial el 2008" a causa de l'expansió de plantacions i del bon temps, però que els preus, en canvi, no baixaran.

"Els productes que han pujat eren productesganxoper a la distribució. En aquests tenien marges relativament baixos, i quan s'ha creat una expectativa que tot pujaria, han tirat cap amunt", explica Costa. I encara que els cereals caiguessin bruscament, "el més probable" és que els productes bàsics no s'abaratissin, segons Díez. "Per apujar preus qualsevol excusa és bona, però les empreses són molt reticents a abaixar-los", afegeix.

Notícies relacionades

RECESSIÓ

Segons l'opinió de Gerard Costa, "tota la cadena s'està adonant que la renda per càpita ha pujat a Espanya, que podem pagar més pels productes bàsics, i per això les grans distribuïdores els han apujat". A Espanya, "unes quantes distribuïdores controlen la major part del mercat", i "de seguida que una apuja els preus, les altres la segueixen". "Si es confirmés una certa recessió, és molt possible que alguna de les grans cadenes de venda agafés per bandera una baixada de preus", manifesta.