EXPECTATIVES SOBRE L'ACTIVITAT ECONÒMICA

El IESE avisa d'un ajust prolongat de l'economia

L'escola destaca que els preus immobiliaris no pujaran durant cinc anys

1
Es llegeix en minuts
M. J. B. / BARCELONA

L'economia espanyola s'enfronta a un ajust derivat de la desacceleració de la construcció i del mercat hipotecari. En aquesta tesi van coincidir els professors de l'escola de negocis Antonio Argandoña, Javier Gómez Biscarri i Pedro Videla. "Hem iniciat un llarg descens en el mercat immobiliari", va comentar Argandoña, per a qui és impossible saber quant de temps durarà. "Pot ser de fins a tres anys".

PRENDRE EL PÈL

En tot cas, per al professor d'economia del IESE sí que sembla clar que "el preu de la vivenda no tornarà a pujar com a mínim durant cinc anys". Afirmació que xoca amb alguns pronunciaments en el sentit que els preus encara podrien pujar fins a un 5% aquest any. "Qui diu això ens pren el pèl", va comentar el professor.

Notícies relacionades

L'enduriment de les condicions per accedir al crèdit bancari, com a conseqüència de la crisi financera, i la més que probable evolució a l'alça dels tipus d'interès provocarà un estrangulament més gran en la venda d'immobles, fet que contribuirà a pressionar els preus a la baixa. Però també a un increment de la morositat bancària durant els pròxims anys.

La profunditat de l'ajust, no obstant, dependrà de l'evolució de l'ocupació. Tot i que es preveu que la construcció redueixi mà d'obra, si es creen llocs de treball en altres activitats l'impacte en l'economia serà més baix. "Les famílies podran pagar les hipoteques i el consum privat es podrà mantenir".

Temes:

IESE