COMPETÈNCIA EN LA GESTIÓ DE RESIDUS

El jutge condemna Ros Roca per copiar una patent

La sentència imposa pagar el 20% de les vendes a la competidora Envac

El grup lleidatà nega el plagi de la recollida pneumàtica de brossa i recorrerà

2
Es llegeix en minuts
A. FUENTES / BARCELONA

La dura pugna que mantenen les dues primeres empreses de gestió pneumàtica de residus a Espanya ha arribat a la justícia. El titular del Jutjat Mercantil número tres de Barcelona obliga l'empresa catalana Ros Roca a deixar de comercialitzar un sistema de recollida pneumàtica d'escombraries i a pagar una indemnització al considerar que és un plagi del dispositiu patentat pel grup suec Envac Centralsug. Ros Roca nega les acusacions i ha anunciat que presentarà un recurs.

El jutge dóna la raó a Envac, propietat del consorci familiar suec Stena Sphere, en el plet que va plantejar el 2006 per considerar que Ros Roca "estava comercialitzant, instal.lant i oferint de forma reiterada sistemes de recollida automàtica d'escombraries on incorporava la tecnologia protegida" per una patent europea, segons va informar la denunciant. La patent del sistema que redueix els costos de la recollida pneumàtica va ser sol.licitada per Envac el 1999 i concedida el 2004.

A més de prohibir que Ros Roca segueixi competint amb Envac en els concursos per adjudicar la recollida pneumàtica d'escombraries amb la tecnologia que, segons la sentència, és propietat del grup suec, el jutge obliga la companyia catalana a pagar una indemnització del 20% del valor de les vendes aconseguides amb el sistema des del 5 de gener del 2005. Els denunciants afirmen que la indemnització encara s'ha de quantificar, però adverteixen que serà "una quantitat elevada per la infracció continuada en nombrosos projectes".

INTENT DE DESPRESTIGI

Ros Roca, una empresa familiar amb seu a Tàrrega, va mostrar ahir la seva confiança que l'Audiència de Barcelona anul.larà la sentència del jutjat mercantil al considerar que el sistema que utilitza no infringeix la patent d'Envac, a qui acusa d'"intentar desprestigiar la tecnologia" del grup lleidatà amb la imputació de plagi. "Aquesta acusació no té fonament tècnic, donat que Ros Roca ha aplicat una tecnologia més nova i actualitzada", segons va indicar la companyia en un comunicat.

Notícies relacionades

Aquest avantatge competitiu, afegeix Ros Roca, és un dels motius pels quals l'empresa encapçala el mercat espanyol de recollida subterrània de residus. Entre les seves últimes adjudicacions hi ha la de la nova terminal del Prat, la ciutat de Còrdova i el Fòrum.

Envac, que és líder del sector a Europa, està especialitzada en la nova forma de gestió de les escombraries, amb la qual dóna servei a un milió de persones a Espanya a ciutats com Barcelona (Vila Olímpica), Madrid, Sevilla, València, Bilbao i Saragossa. En canvi, la recollida pneumàtica és la divisió amb menys facturació però amb més creixement de Ros Roca, que el 2006 va registrar una facturació global de 580 milions d'euros.

Temes:

Patents