Emprenedors

Blat de moro amb patent

Va apostar per les màquines de 'popcorn', que fabrica a Sant Fruitós des de fa 20 anys i, a partir d'aquest any, al Canadà

2
Es llegeix en minuts
MANEL TORREJÓN / BARCELONA

S'ha diversificatcap a la

màquina per a hostaleria i llar.

Les seves màquiness'instal.len en centres d'oci i zones turístiques

Exaddictea esports de risc.

Que inventin ells, va dir Unamuno. Espanya només va registrar 972 patents el 2005, segons l'Oficina Europea de Patents (OEP). Però la dada és per posar-se a tremolar quan els experts diuen que Alemanya, amb 23.789 patents ireinade la classificació, encara té moltes coses per aprendre dels nord-americans, autèntics cracs a passar de la patent, de l'invent, a un producte amb ganxo en el mercat, que això és al final el que compta. Carles Galcerán, un industrial fet a si mateix, de 53 anys, que ha posat la seva rúbrica a 30 patents, maleeix la inclinació espanyola pel totxo, aquest atavisme al formigó que va retratar Bigas Luna amb el Javier Bardem arribista deHuevos de Oroi que avui omple d'escàndols la premsa."Se'ns en van els enginyers", denuncia Galcerán, que, fins i tot sense titulació superior en la matèria, se sent del gremi des que, de petit, es va entrenar instal.lant equips d'aire condicionat.

La seva és una d'aquelles històries tan americanes de l'empresari lluitador que sí, cau, però es torna a aixecar."Em vaig arruïnar dues vegades", confessa. Es va estrenar com a grum d'una asseguradora; va instal.lar equips de clima per compte d'altri, primer, i per compte propi, després; va importar les plaques japoneses amb què ell mateix acoblava unes primitives màquines de videojocs per a salons recreatius... Fins ara, quan és conegut en el món delvèndingper les seves màquines de crispetes, de les quals la seva empresa, Tecnologías Aplicadas del Maíz, n'ha instal.lat unes 20.000.

"¿Per què crispetes? Perquè, a l'abandonar el sector del videojoc, buscava una màquina única, sense competència".Pura casualitat que fos un irremeiable cinèfil, tot i que no dels pedants:"Sóc fan de la ciència-ficció. M'encanta Star Wars 3".

Notícies relacionades

Explica que la seva patent amb més valor és la que protegeix la tecnologia amb què injecta --literalment-- sabors a les crispetes,"sense necessitat d'utilitzar greixos saturats". Per trobar aquesta tècnica va comptar l'any 2005 amb un crèdit de 245.000 euros del Ministeri d'Indústria."Aquest any abordaré el mercat nord-americà de crispetes de microones amb la instal.lació d'una fàbrica a Toronto, al Canadà, amb un soci del país". Creu que els americans que s'escarxofen al sofà amb un bol apreciaran que el blat de moro sigui,"per fi", saludable.

Ningú posa en dubte la seva predisposició a l'aventura. En té per caràcter: fins que es va operar una vèrtebra fa quatre anys, practicava pònting, parapent, escalada, surf i submarinisme."¿Ara? Natació i golf". En el terreny empresarial també li va l'aventura. Ho va demostrar al ser dels pioners dels videojocs. La seva fàbrica a Cornellà donava feina a 80 persones i va produir 10.000 consoles per a bars i salons, i 7.000 escurabutxaques:"El meu error va ser no fer-me operador". Però no va perdre l'interès pels reptes:"Quan em vaig posar a fabricar màquines de crispetes, en venia moltes, però el blat de moro sortia insípid, i això era un fre". Es va ficar al laboratori durant quatre anys --"aquell temps em vaig guanyar la vida amb la importació per a botigues de tot a 100"-- perquè el blat de moro estigués al punt.

Temes:

Patents