EVOLUCIÓ DEL MERCAT DE TREBALL EN EL SECTOR COMERCIAL

El 28% dels dependents no arriben a l'any en una botiga

Fa dos anys només el 20% de la plantilla canviava d'empresa abans dels 12 mesos

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

La rotació dels treballadors del comerç a Espanya no para de créixer. Les últimes dades indiquen que el 28,3% dels dependents aguanten menys d'un any en una botiga. En la majoria dels casos, els empleats deixen la feina de manera voluntària per deixar enrere unes condicions poc atractives de sous baixos i horaris que inclouen dissabtes i també alguns festius.

Fa dos anys, la xifra de treballadors del sector amb una antiguitat inferior a 11 mesos era del 20%, segons un informe del sector presentat ahir per UGT amb motiu d'una jornada que se celebra avui.

L'augment fins al 28,3% es dóna per la incorporació de joves al comerç que substitueixen els empleats més grans i amb una antiguitat superior a tres anys, que tenen un pes que ha passat del 63,5% al 57%.

Amb aquesta realitat, no és estrany que moltes botigues tinguin permanentment penjat el cartell Es busca dependent. Aquesta professió s'ha convertit en una de les més buscades en el mercat laboral.

El Servei d'Ocupació de Catalunya tenia ahir 147 ofertes de dependent, mentre que al portal d'internet Infojobs n'hi havia 215 només a la pro- víncia de Barcelona. Com a exemple, la cadena de roba Zara buscava dependents per a set establiments a Barcelona.

SALT A ALTRES SECTORS

"Hi ha molts treballadors que no duren ni dos mesos cobrant una mitjana de 800 euros al mes i amb uns horaris tan durs", va indicar Óscar López, responsable sectorial d'UGT a Catalunya. L'informe constata que, per a molts joves, el comerç s'ha convertit en "una estada curta que els permeti continuar-se formant per obtenir una feina millor en un altre sector".

El sindicat adverteix que, com a resultat de la creixent precarietat laboral en el sector generada per les males condicions laborals, la qualitat del servei i de l'atenció al client empitjora cada vegada més. "Un treballador incòmode amb la seva feina es prepararà per a una ocupació que sigui una opció de futur i no per a un carreró sense sortida temporal", indica l'estudi.

Els comerços han reaccionat amb algunes millores per atraure i retenir els treballadors. Algunes cadenes de distribució han optat per fer contractes fixos d'entrada al personal. A més a més, les grans superfícies solen oferir horaris intensius de matí o de tarda.

Notícies relacionades

Tot i aquests canvis, el 60% dels empleats del comerç donen prioritat als horaris a l'hora d'acceptar una feina, segons una enquesta portada a terme per Comertia Selecció. Com a segon criteri figura la proximitat a la vivenda i, en tercer lloc, la retribució.

La necessitat de millorar els horaris ha mogut UGT a impulsar una recollida de firmes perquè el comerç català tanqui a les tres de la tarda el proper diumenge dia 24 de desembre en comptes de fer-ho a les vuit del vespre. Entre les 70.000 firmes que ja s'han recollit fins a aquest moment, hi ha un bon nombre de clients d'establiments.