SANTS-MONTJUÏC

El cine més compromès

El Festival de Cine i Discapacitat se celebra al llarg de tota aquesta setmana a CaixaFòrum

El festival de cine i discapacitat, ’Inclús’, en l’edició del 2015.

El festival de cine i discapacitat, ’Inclús’, en l’edició del 2015. / FESTIVAL INCLÚS

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

La quarta edició d'Inclús, Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona, va arrencar ahir a la tarda a CaixaFòrum (avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8). Amb el lema Superacció, la mostra posarà l'èmfasi en tot allò que les persones amb discapacitat poden fer i que, no obstant, per por, creuen que no. Durarà fins al diumenge 18, quan s'entregaran els premis. Fins a aquest dia es projectaran un total de 23 peces audiovisuals (entre llargmetratges, curts i documentals) procedents de tots els països de les 311 presentades.

«El festival busca eliminar tabús i trencar barreres. També reflectir com, per a algunes persones, el més quotidià pot ser una superacció», va explicar en la presentació d'ahir Marta de Muga, directora d'Inclús juntament amb Adriana Pérez. Les produccions estaran audiodescrites (per a persones invidents) i subtitulades (per a les sordmudes). A més, totes o bé parlen de la problemàtica, o bé han sigut realitzades per persones amb discapacitat, sigui del tipus que sigui.

En el marc d'Inclús també s'organitzaran tallers. «Diumenge al matí, per exemple, hi haurà una conferència titulada Un viatge a través del so sobre la importància del doblatge», va explicar per la seva part Adriana Pérez. Tallers sobre llengua de signes, innovació tecnològica o iniciació al càsting seran altres de les activitats que es desenvoluparan al llarg d'aquesta setmana.

Una de les més peculiars és Sentim el cinema, en què els participants podran posar-se en la pell d'una persona amb diversitat funcional quan va a una sala de cine. Així, es projectarà un curt sense imatge i amb audiodescripció per percebre'l a través de l'oïda.

Aquesta edició d'Inclús tampoc deixarà de banda els nens i els adolescents, que podran participar en activitats dirigides a la sensibilització sobre la discapacitat.

DIFICULTATS

Per Manel Martí, president de l'Associació Discapacitat Visual Catalunya, la importància d'un festival de cine com aquest està en el fet que «tots els afectats descobreixin les seves capacitats». Segons ha recordat Martí, al voltant d'un 9% de la població espanyola (més de 3,5 milions de ciutadans) posseeix algun tipus de discapacitat. «La societat sovint no sap com tractar-los», va assegurar. «Alguns col·lectius amb discapacitat pateixen una taxa d'atur del 90%».

Notícies relacionades

Per la seva part, Valentí Farràs, director de CaixaFòrum (és el segon any que Inclús se celebra en aquest recinte), va destacar la «qualitat artística» i la «participació» d'aquest any. Segons ell, el sentit d'un festival com aquest és «contribuir a fer que la societat sigui millor i més justa».

Inclús és una iniciativa impulsada per Aula d'Estudis Socials (AES), entitat sense ànim de lucre dedicada a la formació de professionals i estudiants sobre problemàtiques socials. Així mateix, el festival està organitzat per Fish Muvi, una jove productora audiovisual.