gràcia

Els jardins de La Sedeta afronten la rehabilitació

Les obres a la plaça interior, situada als terrenys de l'antiga fàbrica, començaran a l'octubre i duraran tres mesos. El paviment deteriorat serà substituït i es millorarà l'accessibilitat

Un noi juga a bàsquet a La Sedeta, la setmana passada.

Un noi juga a bàsquet a La Sedeta, la setmana passada. / ALEJANDRO GORDO

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES / Barcelona

Les obres previstes per tal de millorar els jardins de La Sedeta començaran a principis del mes d'octubre i duraran tres mesos. Les actuacions en aquest únic i encantador espai del barri del Camp d'en Grassot i Gràcia Nova continuaran l'any 2014, en una segona i última fase, amb la construcció d'un nou casal de joves que ocuparà l'espai del vell amfiteatre. «La reforma de la plaça interior era una prioritat, sobretot pel mal estat del paviment i alguns problemes d'accessibilitat», explica Oriol Bonet, director de Serveis Tècnics del Districte de Gràcia.

El projecte aprovat per millorar l'espai lliure de La Sedeta, segons paraules de Bonet, «reinventa i millora» la plaça més gran del barri sense trair la seva essència i els usos actuals. «L'amfiteatre d'obra, tocant amb el carrer de Sant Antoni Maria Claret, serà reubicat al costat del passatge de Llavallol i deixarà espai per al futur equipament. Per un altre costat, la coberta d'aquest nou centre, a peu de carrer, ampliarà la superfície útil de la plaça», detalla Bonet, que també destaca que la recol·locació d'aquelles grades mirant cap a la façana del Centre Cívic La Sedeta (Sicília, 321) servirà per poder salvar el desnivell.

SATISFACCIÓ  VEÏNAL / Quan els operaris executin el projecte es posarà punt final a gairebé tres anys de reunions entre el Districte de Gràcia i diferents entitats veïnals. El canvi de color a la seu del districte, entre altres coses, va demorar el procés iniciat per l'anterior regidor. «El projecte es va iniciar en l'anterior mandat, però li donarem forma en l'actual», recorda el director de Serveis Tècnics de Gràcia.

El procés, controvertit en un principi arran de l'oposició frontal d'una part dels veïns que veien perillar un dels seus escassos punts de trobada, ha estat reconduït mitjançant molt de diàleg. «Es van presentar més de 70 projectes, i vam anar discutint els diferents punts fins que vam arribar a un acord i ens vam acabar decantant per un», explica el president de l'Associació d'Amigues i Amics de La Sedeta (AAS), Andrés Encinas, molt satisfet amb «les millores substancials» que comportarà aquesta actuació per al barri.

A nivell d'accessibilitat, el trasllat de les grades introdueix tres noves entrades al parc pel passatge; i millora la rampa des del carrer de Sicília, ara mateix impracticable pel seu enorme pendent», destaca el president de la plataforma veïnal.

Notícies relacionades

REORDENACIÓ VERDA / El deteriorament del paviment de la part central de la plaça, on juguen diàriament desenes de nens, començava a ser preocupant. Les arrels superficials d'alguns arbres, sobretot pollancres, han aixecat el paviment i hi ha el risc que es produeixin ensopegades i caigudes en alguns punts. «La solució passa per retirar part de l'arbrat i plantar en alguns parterres altres espècies més adequades com ara til·lers i xiprers de forma més ordenada», explica Jose Abascal, cap d'obres del Districte de Gràcia.

La reordenació d'aquests 2.500 metres quadrats, amb una  diferenciació molt més clara entre la zona de descans i la zona central, potencia la plaça de La Sedeta com un polivalent espai participatiu i d'activitats del barri totalment diàfan. En aquesta línia d'evitar els obstacles a la part central, el projecte substitueix les enormes bases de l'actual il·luminació per unes modernes columnes amb projectors.