sant martí

La Sala Beckett s'instal·la a la vella cooperativa Pau i Justícia

L'espai artístic comença les seves activitats al barri del Poblenou

Interpretació al local de la Beckett a Sant Martí, l’11 de juliol.

Interpretació al local de la Beckett a Sant Martí, l’11 de juliol. / FRANCESC CASALS

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

L'edifici de l'antiga cooperativa Pau i Justícia (Batista, 15) acull des de fa unes setmanes les oficines i l'Obrador de la Sala Beckett, la pota formativa i experimental d'un espai artístic de referència en el panorama nacional i internacional. «Estem molt agraïts a l'ajuntament de la ciutat per la cessió de l'edifici i al moviment veïnal del Poblenou per la seva bona rebuda», explica Toni Casares, director d'una entitat sinònim de teatre d'autor contemporani des de la seva fundació, l'any 1989. «Ens sentim com uns intrusos en un espai carregat de memòria col·lectiva, i la nostra intenció és respectar-ne l'estructura i aportar professionalitat a la rica oferta teatral del barri», afegeix.

Notícies relacionades

La mudança des de la seva actual ubicació al número 55 del carrer d'Alegre de Dalt ha començat aquest estiu però es farà de manera gradual. I és que l'edifici, comprat per l'ajuntament el 2007 però en desús des dels anys 80, quan va tancar la cooperativa, requereix una profunda rehabilitació. De fet, durant la temporada que ve la Beckett funcionarà amb els dos espais de forma simultània. L'antiga seu de Gràcia, per als espectacles; i la seu del Poblenou, com a espai per a les oficines, els tallers i els assajos. «Fa un any i mig vam presentar a l'ajuntament un projecte molt ambiciós amb l'objectiu d'arreglar -i fins i tot ampliar amb una planta subterrània- les instal·lacions. Però hem topat amb el pitjor context econòmic possible», explica Casares, que destaca la importància de posar un peu a la vella cooperativa. «Començar a poc a poc és positiu perquè la mateixa activitat ens dirà què necessitem i què podem fer», exposa el director. L'adequació mínima necessària per a aquesta primera fase del projecte de futur de la Sala Beckett ha comptat amb un pressupost de 325.000 euros que han estat aportats per l'ajuntament.

OBRADOR D'ESTIU / Una de les primeres activitats obertes al barri que s'impulsa a la nova seu de Sant Martí ha estat un cicle de lectures dramatitzades (del 6 al 13 de juliol), interpretades per una companyia d'actors residents. Aquestes lectures de textos breus escrits per a l'ocasió per dramaturgs emergents de tot el món formen part del programa de l'Obrador d'Estiu, que aquest any celebrava la vuitena edició. «És el primer any que portem a terme l'Obrador en un espai propi. Cada any hi participen uns 80 alumnes, i la seu de Gràcia havia quedat molt petita», recorda Casares.