UNA història de L'EIXAMPLE... Casa Batlló

El drac de Gaudí al passeig de Gràcia

Més de 700.000 persones van visitar l'any passat el cèntric i popular edifici modernista

Passeig de Gràcia amb Aragó 8 Cua per visitar la Casa Batlló.

Passeig de Gràcia amb Aragó 8 Cua per visitar la Casa Batlló. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

La Casa Batlló (passeig de Gràcia, 42) és una de les icones més representatives de Barcelona i lloc de pelegrinatge per a qualsevol turista. L'edifici va obrir les portes per a gaudi del públic l'any 2002. Des d'aleshores milers de persones el visiten cada any. L'any passat, per exemple, hi van passar 723.000 visitants, segons dades de la Casa Batlló, que és de propietat privada. La majoria de les persones que traspassen la porta d'aquest emblemàtic edifici són italians, francesos i nord-americans, «i pugen amb força els visitants russos i brasilers», indiquen fonts de l'empresa. L'immoble ocupa el tercer lloc en la classificació d'espais d'interès arquitectònic més visitats de la ciutat.

La Casa Batlló, fruit de la privilegiada ment creativa d'Antoni Gaudí, es va construir entre els anys 1904 i 1906. Originàriament, l'edifici el va crear l'any 1877 Emilio Sala Cortés, però va ser el 1903 quan el va adquirir l'industrial tèxtil Josep Batlló, que va encarregar a Gaudí una remodelació total de l'edifici.

Una de les primeres accions «va ser enderrocar i reconstruir la part inferior de la façana i repicar-la fins a dalt de tot per donar-li forma ondulada». Amb aquesta decisió es va aconseguir una façana «original, fantàstica i imaginativa», segons els experts.

Notícies relacionades

És una façana admirada, davant de la qual es formen aglomeracions al passeig de Gràcia amb Aragó. «Sempre hi ha gent mirant», diuen fonts de la Casa Batlló. L'immoble enamora per fora i per dins. El recorregut comença al vestíbul, des del qual, a través d'una escala privada, s'accedeix a la planta noble amb una gran tribuna dins el saló principal i un pati modernista de 230 metres quadrats. L'encertada combinació de materials (fusta, ferro, llautó, ceràmica...) confirmen aquesta obra com a emblema de la ciutat.

Gaudí va afegir dues plantes a l'edifici original i un terrat, i va donar prestància al celobert engrandint-lo i cobrint-lo amb rajoles de tons blaus. Pujant per les escales s'arriba a les golfes, projectades com a zona de serveis. I, per sobre, una gran terrassa de 400 metres quadrats amb unes vistes de postal. A la teulada, amb les xemeneies, sorprèn la famosa columna del drac vençut per Sant Jordi que corona la façana de la Casa Batlló.