DISTRICTE 6. Gràcia

Vallcarca rescata un solar de 5.700 metres quadrats

Un antic terreny abandonat alberga ara una pista de bàsquet de lliure accés i uns horts urbans en què treballaran diferents entitats del districte sense ànim de lucre

Aspecte de la nova pista de bàsquet de Vallcarca, d’accés lliure.

Aspecte de la nova pista de bàsquet de Vallcarca, d’accés lliure. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

A l'ombra del viaducte de Vallcarca, on abans tan sols hi havia males herbes i runes de demolicions, un nou punt de trobada ciutadà ha florit amb bancs, papereres, enllumenat públic i cistelles de bàsquet obertes al veïnat. El rentat de cara d'aquests més de 5.700 metres quadrats ha inclòs la plantació d'un camp de blat i la revegetació del talús posterior, que busquen posar-hi color i, sobretot, dignificar l'espai.

Amb uns pressupostos molt ajustats, d'acord amb els temps que corren, però amb imaginació i voluntat política, fins a 20 solars abandonats de la ciutat podrien córrer la mateixa sort en els pròxims mesos. «Aquesta actuació a Vallcarca s'emmarca en un programa de recuperació de solars buits impulsat per l'Ajuntament de Barcelona el mes de novembre passat, i ha començat amb vuit terrenys de titularitat pública repartits per tota la ciutat», explica Jordi Tendero, conseller de barri que està especialitzat en temes d'urbanisme.

CONVENIS TEMPORALS /Amb aquest programa d'intervencions urbanístiques ràpides i econòmiques el consistori millora el dia a dia de les persones però també col·labora amb diferents agents i entitats sense ànim de lucre ubicades al territori cedint part de l'espai per als seus projectes. «A Vallcarca s'han reservat uns 500 metres quadrats perquè diverses entitats puguin fer-ne ús, de manera temporal i gratuïta», apunta Tendero.

L'ara conegut com a Hort de les cases (avinguda de Vallcarca, 120-124) serà compartit per les entitats Centre Heura i Llar de Pau, dirigits a persones sense llar i dones sense recursos en situació d'exclusió social, respectivament.

DE LA TERRA A LA TAULA / Aquest projecte conjunt oferirà als usuaris la possibilitat d'iniciar-se en l'horticultura ecològica, formar-se i autoocupar-se de la mà de professionals com Adrià Giol, amb experiència en projectes socials relacionats amb l'horticultura. «Han de veure aquest hort com un espai propi, en què es poden formar, però també evadir-se una mica de la rutina», apunta l'educador social.

Durant tres matins, explica Giol, els usuaris «se sentiran molt útils perquè veuran el resultat del seu esforç». I és que les hortalisses que recullin seran enviades als menjadors d'aquests centres.

Notícies relacionades

Els alumnes de l'Escola Superior de Disseny IED (Biada, 11) ja fa setmanes que estan treballant en la col·locació de les tanques de l'espai per a aquestes entitats. El seu projecte, a base de materials reciclats i una ceràmica de colors, intenta recordar les antigues casetes de l'avinguda de Vallcarca. «El projecte dels estudiants, molts d'ells estrangers, ha partit d'una fase inicial de recerca, amb entrevistes amb els veïns per fer-se una idea de la història, la realitat i les necessitats del barri», explica Mónica Boada, gestora del departament d'innovació del IED.

No és la primera col·laboració del IED amb el Districte de Gràcia. L'any passat van presentar tot el disseny gràfic del renovat centre cultural La Violeta. «Realitzar els nostres projectes amb empreses i institucions forma part de l'ADN de l'escola. És molt important des del punt de vista didàctic, però també pot ajudar els alumnes en el moment que busquin feina», sub­ratlla Boada.