ruta A SANTS-montjuïc

Cognoms amb molt d'ofici

Anys de dedicació. La gran majoria d'establiments comercials centenaris o amb solera tenen en comú una abnegada família darrere el taulell. El seu ofici es transmet de generació en generació i aquesta és la millor garantia per a la seva clientela. En aquesta pàgina, sis negocis de Sants-Montjuïc amb una llarga tradició.

Cognoms amb molt dofici Ulleres centenàries Unes 25.000 referències Només teixits de qualitat Brioixeria artesanal Barrils amb història El sabor dabans_MEDIA_1

Cognoms amb molt dofici Ulleres centenàries Unes 25.000 referències Només teixits de qualitat Brioixeria artesanal Barrils amb història El sabor dabans_MEDIA_1

3
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

CAMISERIA ROS CREU COBERTA, 28 Només teixits de qualitat «El meu avi va començar el 1926 venent una miqueta de tot, per a adults i nens, fins i tot tenia una mica de merceria»

, explica Vicenç Ros, tercera generació d'un negoci especialitzat des de fa més de 60 anys en roba per a adults. L'estil és«clàssic»i la clientela habitual té«entre 40 i 70 anys»,explica l'actual propietari d'una botiga amb dues entrades, i dues parts ben diferenciades: moda per a senyora i per a senyor.«Amb el temps et fas un públic, perquè saps què busca. Nosaltres només toquem teixits de qualitat, amb moltes marques nacionals i estrangeres de categoria»,subratlla Ros, que presumeix de clients«de tota la vida». FERRETERIA PORXAS SANTS, 70-72 Unes 25.000 referències

La ferreteria Porxas va néixer al poble de Sants, acabat d'agregar a Barcelona, el 1899. Llorenç Porxas va dirigir el seu negoci cap a la creixent indústria sense oblidar la venda d'articles domèstics. El seu nét Llorenç Porxas ha mamat l'ofici des de ben petit i manté l'empresa familiar amb les mateixes coordenades, però adaptant-se a les necessitats dels seus clients i d'un sector que ha canviat molt.«Actualment podem tenir al magatzem unes 25.000 referències, i estem especialitzats en les ferramentes per a fusteria»,explica l'actual propietari, que està treballant en una pàgina web per poder vendre també a través d'internet.

ÒPTICA GANTZER BADALONA, 11 Ulleres centenàries

L'any 1899 els germans Jean i Joseph Gantzer fabricaven tota mena de vidres i oferien un assortiment complet d'ulleres a l'òptica Gantzer del cèntric Portal de l'Àngel.«Una dècada després Jean va obrir el seu propi negoci a Sants, amb taller i despatx, en un edifici construït pels seus pares»,explica Llúcia Pujol, filla de la neboda del propietari i tercera generació al capdavant del negoci familiar. L'1 de juliol de 2010, l'òptica Gantzer del barri de Sants va arribar al seu segle de vida.«Amb l'ajuda del districte i entitats com l'Orfeó de Sants, vam sortir al carrer per compartir l'aniversari amb els veïns»,recorda amb afecte Pujol.

PA SERRA OLIVA, 27 El sabor d'abans

Processos lents de fermentació, llevat natural i farines amb llavors certificades i molt torrades. A Pa Serra aposten pel pa de qualitat, saludable, totalment artesanal. Amb el gust d'abans, molt apreciat entre els seus veïns.«El meu avi va obrir el seu forn l'any 1926, però el forn ja existia i segur que és centenari, perquè la finca té més de 150 anys»,afirma Conrad Serra.«Ara s'ha posat de moda ensenyar l'obrador, però nosaltres sempre hem tingut la botiga i l'obrador al mateix nivell, separats per una porta que sempre sempre està oberta al client»,diu fent broma el mestre artesà.

BODEGA PEÑA AVIADOR FRANCO, 15 Barrils amb història

Cirilio Peña va obrir la Bodega Peña el 1927. En l'actualitat és la seva néta Maria Peña l'encarregada de seguir servint el millor vi a granel al barri de la Marina de Port.«El meu avi va venir d'Aragó per fer el servei militar i va quedar meravellat de la ciutat. S'hi va portar la família, i amb el seu germà van muntar també un bar, al número del costat», recorda la néta, avui una experta en vins i licors.«Has de conèixer el producte que vens, per poder explicar-ho als clients i aconsellar-los»,assegura la propietària, que ha conservat l'estètica del local per no trair-ne l'essència.

Notícies relacionades

PASTISSERIA POLO CONSTITUCIÓ, 20 Brioixeria artesanal

«Justament aquest any complim el mig segle de vida, perquè el meu pare va obrir la pastisseria el 1963»,explica des de l'altre costat del taulell l'entranyable Trini Polo, segona generació d'un establiment«molt estimat» al barri.«El meu pare va aprendre el negoci en una altra pastisseria històrica de Sants, Casa Vives, i quan es va establir pel seu compte va començar fent tota mena de brioixeria»,recorda l'actual propietària. Croissants, ensaïmades, xuixos i melindros no han canviat des d'aleshores:«Seguim el mateix mètode, totalment artesanal», subratlla Polo.