SANTS-MONTJUÏC

La biblioteca heretada

Un periodista especialitzat en teatre infantil impulsa un espai multicultural a Vila i Vilà amb el llegat del seu pare

El local alberga 20.000 llibres i un fons únic sobre pastorets

Dos dels impulsors 8 Ferran Baile i Sonia Garcia, en un dels espais de la Bibliomusicineteca.

Dos dels impulsors 8 Ferran Baile i Sonia Garcia, en un dels espais de la Bibliomusicineteca. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
ÓSCAR HERNÁNDEZ
BARCELONA

El periodista especialitzat en teatre infantil i juvenil Ferran Baile va heretar del seu pare, de mateix nom i cognom, empresari i dibuixant, un peculiar llegat: un enorme i curiós local de tres plantes a tocar del Paral·lel amb 20.000 llibres atresorats durant anys i alineats en nombroses prestatgeries. Baile fill, que al seu dia va refusar treballar amb el seu pare, ha transformat l'afició aplegadora d'un autodidacte que tornava carregat de llibres del mercat de Sant Antoni en un projecte singular i únic a la ciutat, amb nom curiós i supercompost: la Bibliomusicineteca (Vila i Vilà, 76, baixos).

«El meu pare va morir el 2000, i un any després vaig pensar a obrir la seva biblioteca al públic i desenvolupar la idea de crear un espai multicultural i plurigeneracional», explica Baile al costat d'unes prestatgeries plenes d'enciclopèdies dels temes més diversos.

Diferents països

Per organitzar l'immens fons editorial, Baile es deixa portar per casualitats generades en diferents països a través de diferents persones que es van coneixent mentre teixeixen una xarxa cultural. «Neise Mara da Silva, una amiga brasilera que portava una biblioteca militar al seu país, va venir a Barcelona i es va implicar en el projecte. Després va arribar Susana Klein, argentina que havia posat veu a Mafalda. I el 2004, va aparèixer la meva actual dona, Sonia García, periodista mexicana amb un màster en Comunicació, que ha donat un gran impuls amb activitats relacionades amb el seu país, com exposicions i cicles de cine», afegeix. La llista de col·laboradors que no para de créixer es recull a la pàgina web de l'entitat,www.bibliomusicineteca.org.

Notícies relacionades

A més d'oferir a qui el necessiti un espai per a la lectura i l'estudi, la Bibliomusicineteca disposa d'una petita sala de projecció de cine, en què s'han projectat des de cicles d'autor fins a curtmetratges de realitzadors joves. En un altre racó de l'edifici també es donen classes de música en portuguès,«que van sorgir-explica Baile- perquè parelles brasilerocatalanes necessitaven un lloc on els seus fills practiquessin portuguès».I també s'hi organitzen tertúlies d'actualitat, trobades culturals i gastronòmiques i fins i tot hi ha un club de l'òpera, que dirigeix Enid Negrete, doctora en Arts Escèniques i especialitzada en documentació i investigació de l'òpera.

Negrete ultima el gran projecte de la Bibliomusicineteca: catalogar 2.000 documents sobre pastorets i pessebres vivents.L'arxiu es presentarà el mes que ve al Congrés de Biblioteques i Museus d'Arts Escèniques a Londres.«Els pastorets són part important de l'art sacre profà i ara qualsevol investigador podrà accedir als documents»,explica Negrete. I tot va començar amb una biblioteca heretada.