ruta per gràcia
Trampolins artístics
Plataformes culturals. Les galeries d'art són el nexe d'unió entre els creadors, tant emergents com veterans, i la societat. Són aparadors per a les obres, trampolins per als artistes que comencen i, al mateix temps, fan afició. Al districte de Gràcia hi conviuen diferents espais, cada un amb un segell d'identitat que li és propi.

Art compromès Trampolins artístics Fàbrica de creacions Dibuix antic i gravats 400 mostres fotogràfiques Galeria amb 200 socis Trencar amb lelitisme_MEDIA_2 /
PALAU ANTIGUITATS GRÀCIA, 1 Dibuix antic i gravats
El concepte de Palau Antiguitats és curiós. La primera planta d'aquest negoci fundat el 1986 sembla un antiquari, amb objectes d'època, alguns de molt curiosos, i molts mobles. En la segona, hi ha més objectes amb la personalitat que imprimeix el pas del temps i un amplíssim fons de gravats i dibuix antic. La galeria, que el seu responsable, Santi Mercader, anomena «gabinet d'arts gràfiques», ocupa la tercera planta.«Organitzem unes dues exposicions a l'any, també cursos, amb l'objectiu d'ensenyar didàcticament la tècnica del gravat perquè el públic aprengui a valorar i disfrutar aquesta tècnica», afegeix Mercader.
ESPAI B TORRENT DE L¿OLLA, 158 Fàbrica de creacions
Oberta el 2003 per Jordi Comas i Benet Solina, Espai B és una galeria que treballa per promocionar l'art contemporani de nous creadors però també d'artistes amb una trajectòria dilatada.«El Benet i jo havíem treballat abans en altres projectes artístics, i havíem coincidit en diverses exposicions», recorda Comas. L'espai, una antiga fàbrica de components per a automòbils, alberga avui dia pintures, fotografies, il·lustracions i estampes digitals.«Ens arriben cada dia molts correus de gent que hi vol exposar, i és dur haver de triar per mantenir un bon nivell», explica Comas, un apassionat«del colorisme i de la nova figuració».
PASPARTÚ VERDI, 25 Art compromès
La galeria Paspartú és molt més que un espai de difusió artística pel seu compromís social.«A partir de l'intercanvi disciplinari, intercultural i generacional, Paspartú fomenta el debat i la creació d'un estat d'opinió sobre l'art i el seu valor sociocultural en la societat actual», explica Elena Jordán, directora de projectes artístics. Una vegada a l'any, des del 2008, la galeria treu l'art «al carrer»amb el projecte globalArt al carrer.«L'objectiu és que durant un dia el barri conegui de quina manera treballen els artistes, que puguin acollir les seves obres als seus balcons o aparadors», explica Jordán, que també organitza debats i seminaris.
SAFIA BRUNIQUER, 9 Trencar amb l¿elitisme
Oberta com a espai d'exposicions fa 21 anys, la galeria Safia és un punt de trobada entre l'artista i el públic. A partir del suport als artistes, tant emergents com coneguts, la galeria pretén formar el públic en l'art contemporani.«Volem generar nous col·leccionistes, amb obres adaptades a totes les butxaques», explica una de les fundadores, Natalia Foguet. En aquesta línia, van crear el projecte de l'Hipermercat de la sala Vinçon, on una vegada a l'any exposen obres com si fossin un producte de consum més i així intentar trencar amb l'«elitisme»que l'art pot portar associat.
UNTITLED BCN TOPAZI, 14 Galeria amb 200 socis
L'Untitled BCN és una sala d'art ubicada en una antiga tapisseria de Gràcia, però també és un taller col·lectiu i un espai compartit amb altres iniciatives culturals. Els seus impulsors, Jessica Casey i Xavier Kaye, organitzen a més a més cursos i intercanvis.«Quan acabes de sortir de la universitat només trobes bars on exposar perquè les grans galeries són inaccessibles. En aquest sentit, Untitled BCN és la plataforma perfecta per als artistes», explica Marc Badia, un dels gairebé 200 socis de la galeria. I és que per 60 euros a l'any pots formar part d'aquest inquiet col·lectiu.
Notícies relacionadesTAGOMAGO SANTA TERESA, 3 400 mostres fotogràfiques
La galeria Tagomago va obrir fa tres anys amb«l'ambició d'especialitzar-se en un mitjà molt jove com és la fotografia, amb només 170 anys», explica el seu propietari, Vicenç Boned. A les seves parets blanques hi han penjat obres contemporànies de tota mena: narratives, experimentals, de moda, artístiques... «Calculo que per aquí hi han passat 400 artistes, tant professionals com aficionats», recorda Boned, que escull buscant una mena d'«alquímia» amb la fotografia. A Tagomago, explica el galerista, venen«un any, una firma i una tècnica». Els preus van dels 100 als 10.000 euros.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia