Desigualtat

La pensió de jubilació mitjana d’un home és gairebé el doble que la d’una dona al Baix Llobregat

  • Mentre que la quantia mitjana de les pensions contributives dels homes és de 1.401 euros, la de les dones no supera els 823

  • «Considerem que la pobresa té nom de dona», conclou un estudi de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat

La pensió de jubilació mitjana d’un home és gairebé el doble que la d’una dona al Baix Llobregat
3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

A la comarca del Baix Llobregat hi ha un total de 173.022 persones beneficiàries de pensions contributives, de les quals 90.865 són dones –el 52,5% del total–. Malgrat aquesta majoria, només el 40,5% de les pensions per jubilació són per a dones, tal com es desprèn de l’‘Informe dones i mercat de treball’, publicat recentment per l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat.

Així mateix l’estudi reflecteix que, respecte a la quantia mitjana d’aquestes pensions, independentment de la seva tipologia, les dones presenten un diferencial negatiu respecte als homes. D’aquesta manera, mentre que la quantia mitjana de les pensions contributives dels homes és de 1.401 euros, la de les dones no supera els 823. És a dir, que hi ha «una bretxa de pensions del 41% en favor dels homes», assenyala l’informe.

Per tipus de pensions contributives, són les de jubilació les que tenen una quantia mitjana superior – -1.508 euros–, però també les que presenten un diferencial superior entre homes i dones –en aquest cas, les dones tenen una quantia un 45% inferior, amb 672 euros menys respecte als homes–.

En l’altre extrem, les pensions d’orfandat són les que tenen la més baixa quantia mitjana entre les pensions contributives –414 euros i 416 euros respectivament– i, alhora, són també on les dones són més presents. Així, les pensions de viudetat són les úniques que presenten un diferencial favorable a les dones al Baix Llobregat perquè, segons indiquen des de l’Observatori Comarcal, «depenen de la base de cotització dels seus marits».

No obstant, és en les pensions no contributives on les dones són protagonistes –de 5.319 beneficiaris, 3.421 són dones, el 64%–. La quantia mitjana de les pensions no contributives –393 euros– és, òbviament, «un element de risc de pobresa i exclusió social». «Més encara si s’analitzen les pensions no contributives segons el sexe, ja que, per a les dones, també hi ha un diferencial negatiu –5% menys que els homes–», comenta l’informe.

«Les bretxes salarials i de pensions acompanyades d’altres situacions familiars i personals, com la progressiva reducció de polítiques públiques de suport a les famílies, fan que les dones tinguin més vulnerabilitat i risc d’exclusió social que els homes. Per tant, considerem que la pobresa té nom de dona», conclouen els autors de l’informe, que també firmen el Consell de Dones del Baix Llobregat i el Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Distribució de les tasques domèstiques i de cures

Les diferències en les retribucions de les pensions no són les úniques disparitats al Baix Llobregat que l’informe reflecteix. Per exemple, l’índex d’igualtat de gènere (IIG), en la seva dimensió temps, mostra una «càrrega desigual en la distribució de les tasques domèstiques i de cures». «L’evolució temporal mostra que les diferències de gènere persisteixen i no s’observen millores significatives en el període recent», destaca l’informe.

Entre les principals conclusions, l’enquesta sobre qüestions de gènere mostra que les dones dediquen gairebé deu hores setmanals més a les tasques domèstiques.

Més atur en dones

Notícies relacionades

Del total de persones aturades el 2022 al Baix Llobregat, el 58% són dones i el 42%, homes. Així, respecte a l’any anterior, l’atur disminueix tant entre les dones (-7%) com entre els homes (-5%).

No obstant, l’estudi reflecteix també que «a mesura que l’edat de les persones a l’atur augmenta, creix el pes de les dones a l’atur». El percentatge de dones joves aturades de menys de 20 anys a la comarca és del 39,4%. Entre les més grans de 55, el percentatge d’aturades és del 60,4%.