Onada de calor

Cornellà presenta els seus refugis climàtics per protegir de les altes temperatures

El municipi senyalitza com a Refugis Climàtics els espais més ben preparats de tres parcs de la ciutat

Cornellà presenta els seus refugis climàtics per protegir de les altes temperatures

Ayuntamiento de Cornellà de Llobregat

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els parcs de Can Mercader, de Rosa Sensat i de Canal de la Infanta de Cornellà (Baix Llobregat) senyalitzaran com a Refugis Climàtics els espais més ben preparats per oferir temperatures agradables durant els mesos de més calor. Cornellà s’incorpora així a una prova pilot de la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics que impulsa l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Un refugi climàtic és un espai interior o exterior accessible que durant els episodis climàtics extrems proporciona confort tèrmic a la població (especialment a la vulnerable), descans i seguretat.

Per a l’elecció dels espais habilitats (parcs de Can Mercader, de Can Talls i del Canal de la Infanta) s’ha tingut en compte la presència destacada d’arbres i més vegetació, accés a fonts i punts d’aigua, elements que generen ombres com tendals i pèrgoles. Aquests factors esmorteeixen les temperatures i generen espais frescos.

Aquesta iniciativa s’acomoda dins del projecte Cornellà Natura, concretament en el desenvolupament de mesures per a l’adaptació al canvi climàtic. Un dels efectes d’aquest fenomen a la nostra ciutat és l’increment de la temperatura a causa de l’efecte illa de calor, i l’increment i millora de la vegetació als parcs i carrers del municipi és fonamental per combatre l’increment de temperatures previst.

Orígens de la iniciativa

El punt de partida de la xarxa metropolitana de refugis climàtics és un ‘grup motor’ (grup de treball) format per l’AMB i set municipis metropolitans, que van impulsar la creació d’aquest projecte, entre els quals Cornellà.

Les accions del grup de treball han consistit a identificar els equipaments i els espais verds més adequats per convertir-se en refugis climàtics. Posteriorment, l’AMB ha obert a la seva web l’espai de consulta, en el qual hi ha informació sobre què és un refugi climàtic, un inventari i mapa de situació dels refugis i recomanacions per protegir-se durant les onades de calor.

Notícies relacionades

Aquesta temporada d’estiu es farà el seguiment tècnic de la iniciativa, s’avaluaran el resultat i l’ús i es definiran les pròximes accions per fer créixer la Xarxa de Refugis Climàtics. També es mesuraran algunes condicions dels refugis climàtics per analitzar-ne l’efecte refrescant.

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Calor