Accident laboral

Concentració davant l’empresa de Cornellà on va morir un jove per denunciar que «la precarietat laboral mata»

UGT assegura que la Generalitat «no està vetllant» per la seguretat dels treballadors per falta de recursos

Concentració davant l’empresa de Cornellà on va morir un jove per denunciar que «la precarietat laboral mata»
2
Es llegeix en minuts

Unes 200 persones convocades pel sindicat UGT s’han concentrat aquest dilluns davant l’empresa CIDAC de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), on el 30 d’abril va morir un jove de 19 anys. El secretari general d’UGT a Catalunya, Camil Ros, ha denunciat que aquest cas demostra que «la precarietat laboral mata» i ha acusat l’empresa de ser «responsable criminal» d’aquesta mort perquè diversos treballadors ja havien denunciat que treballaven en unes condicions de seguretat i salut «precàries».

Ros també ha lamentat que Inspecció de Treball, que havia rebut dues denúncies prèvies contra l’empresa, «no està vetllant» per la seguretat dels treballadors per falta de recursos. «Amb 50 inspectors és impossible controlar empreses explotadores com a aquesta», va afegir.

Durant la concentració, que ha començat a les 10 del matí i ha obligat a tallar la circulació a la carretera de Sant Joan Despí davant de l’accés principal a l’empresa, s’ha guardat un minut de silenci en memòria del jove mort.

El secretari general d’UGT a Catalunya ha apuntat que amb aquesta concentració, a més de donar calor a la família, volen «fer visibles» els efectes de la precarietat laboral i denunciar aquelles empreses «explotadores» que prefereixen pagar les multes d’Inspecció de Treball, en el cas que els arribin, que invertir en seguretat.

Lluitar contra la precarietat

Durant els parlaments, un extreballador de l’empresa acomiadat per voler presentar-se com a delegat sindical, va assegurar que la mort del jove va ser «un assassinat pur i dur» perquè tant ell com altres companys havien denunciat que les condicions en què treballaven comportaven «risc de mort». Aquí, visiblement emocionat, ha fet una crida a lluitar contra el «càncer» de la precarietat laboral que continua matant treballadors.

Antonia Fuentes, secretària de Salut Laboral d’UGT-FICA, va lamentar que amb els recursos que es destinen actualment és impossible que la Generalitat pugui vetllar per la seguretat dels treballadors. «És inacceptable que a tot Catalunya només hi hagi una cinquantena d’inspectors laborals», va afegir.

Una falta d’efectius, ha afegit, que fa que les denúncies que es fan arribar a Inspecció de Treball tardin entre 7 i 9 mesos a tenir resposta. Un termini que en el cas de les denúncies presentades de manera ‘online’ es pot allargar molt més.

Aquí, tot i que el Departament de Treball ho nega, Fuentes ha assegurat que a més de les dues denúncies presentades presencialment el mes d’abril, se’n van fer arribar tres més per via telemàtica denunciant les precàries condicions laborals.

Increment dels accidents laborals

Fa mesos que els sindicats denuncien un augment dels accidents laborals mortals a Catalunya durant el 2020 malgrat el descens d’activitat per la pandèmia. L’any 2019 hi va haver 36 persones que van perdre la vida a la feina, mentre que el 2020 la xifra de morts en accidents laborals es va elevar fins a 48 persones, segons recorda UGT.

Notícies relacionades

Els representants dels treballadors denuncien que als empresaris els surt més barat pagar les multes que invertir en protecció pels empleats. D’altra banda, asseguren que la situació empitjora per l’atur juvenil elevat que hi ha a Catalunya, i que fa que els joves es vegin obligats a agafar feines que no garanteixen la seva seguretat.

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO