Cost de la vida
La inflació se situa en el 3% a Catalunya, amb l’electricitat i el cistell de consum a l’alça
És la setena comunitat amb més taxa de l’IPC al gener, un rànquing que lideren el País Basc, les Balears i l’Aragó
La caiguda del preu de l’oli manté la inflació dels aliments en l’1,8% malgrat la tornada de l’IVA

Compras de última hora en el mercado de La Boqueria de Barcelona. /
La vida s’ha encarit encara una miqueta més a Catalunya al gener. Segons les xifres que publica aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la inflació s’ha situat en el 3% a la comunitat, cosa que significa que els preus han pujat aquest 3% entre aquest gener i l’anterior. El percentatge no sembla gran cosa, però significa encadenar 47 mesos consecutius (gairebé tres anys seguits) d’inflació a l’alça i quatre en què, a més, la taxa va a més.
És a dir, el setembre de l’any passat, l’índex de preus de consum (IPC) reflectia un 1,7% de pujada, una taxa creixent, però menor al 2,4% que s’havia registrat a l’agost. En canvi, des d’aquesta dada, la taxa ha anat guanyant velocitat, fins a començar l’any situada en el 3%.
Aquesta situació té llums i ombres. Les ombres són evidents: el consum és un dels elements que més està tirant del creixement de l’economia espanyola i una inflació a l’alça (la mitjana nacional està en el 2,9%, també una dècima més) pot repercutir en la llibertat de despesa del consumidor. També és perillós quant al fet que suposa superar en un punt l’objectiu d’inflació que té marcat el Banc Central Europeu (BCE) des de fa anys. Finalment, aquest 3% és la mitjana d’una dotzena de subsectors, amb la qual cosa hi ha partides de despesa que s’enfilen molt més enllà d’això.
Encapçala aquesta llista l’univers relacionat amb la vivenda, els subministraments i els combustibles, sobretot per com s’encareix l’electricitat. Aquest conjunt de serveis costen un 7,4% més ara, a Catalunya, que fa un any. Aquí rau, no obstant, una de les llums. La primera és que Catalunya ha descendit a setena posició en l’escala que ordena les comunitats amb més dada d’inflació. La lideren el País Basc, les illes Balears i l’Aragó. La segona, que aquesta inflació s’atribueix gairebé exclusivament a l’efecte de la caiguda de l’IVA de la llum.
A principis de mes, l’INE ja havia anticipat una inflació a l’alça per culpa de l’electricitat i van ser diverses les veus que van coincidir a assenyalar que sempre que això pugui atribuir-se a un sol element, no és una cosa de la qual preocupar-se realment.
Pitjor quadre en alimentació
Notícies relacionadesLa radiografia a escala nacional semblava donar la raó als experts en segments com el de l’alimentació, que es manté en el mateix 1,8% d’inflació registrada al desembre. No obstant, a Catalunya aquest quadre és una mica pitjor. El cost del cistell de consum suma tres dècimes i se situa en el 2,2%. És el percentatge més alt des de l’agost de l’any passat i una acceleració molt més gran a la mitjana nacional. De fet, només hi ha tres comunitats amb una taxa més gran: el País Basc (+3,3%, després de guanyar també tres dècimes), les illes Balears (suma 7 dècimes i està en el +3,2%) i Ceuta (+2,3%, una dècima més).
De tornada a Catalunya, entre vivenda i cistell de consum, també destaquen les pujades de l’alcohol i el tabac (+4,5%), del preu dels restaurants i hotels (+4,2%), l’educació (+2,8%) i l’oci i la cultura (+2,3%).
- Mor als 19 anys la filla de Mariano Ortega
- Seguretat comunitària La UE demana que els europeus s'aprovisionin amb subministraments d'emergència davant una possible guerra o crisi climàtica
- Ordre estatunidenc L'American Space de Barcelona perdrà la subvenció de Trump en no acatar la directiva contra la inclusió
- Infarma 2025 Els nous fàrmacs per a l’obesitat són efectius per a la insuficiència cardíaca i els trastorns de salut mental
- Educació a Catalunya Illa justifica amb el descens d’alumnes que es tanquin 111 línies de l’escola pública