3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Són diverses les associacions agràries que han alertat al llarg de l’estiu: la sequera amenaça de retallar dràsticament la producció de vi a segons quines zones de Catalunya. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) parlava, al juny, d’una caiguda mitjana del 60% i de la possibilitat de perdre el 80% del raïm a les comarques del Penedès (Barcelona i Tarragona) i de l’Alt Camp (Tarragona). L’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) va avisar al juliol que al Penedès s’estava veient perillar, efectivament, el 80% de la seva collita. Ara, amb la verema oficialment començada, és la mateixa DO Catalunya la que ha llançat la seva alerta: amb els primers treballs ja en marxa, la collita del 2023 podria ser entre un 25% i un 30% inferior a la del 2022, que, al seu torn, ja va ser menor a la de l’any previ.

«Malgrat que la verema 2023 en la DO Catalunya s’ha iniciat fa pocs dies i en aquests moments suposa un 13% de la collita anterior, ja és un fet que la sequera acumulada durant més de 2 anys ha incidit negativament en el desenvolupament vegetatiu dels ceps», asseguren els responsables d’aquesta denominació d’origen que cobreix la majoria de municipis dedicats al vi de Catalunya. «Aquesta menor superfície foliar, unida a la sequera persistent, ens porta a fer unes estimacions de producció de raïm clarament a la baixa», expliquen.

De moment, ASAJA concretava la setmana passada que la varietat chardonnay estava donant només un 10% de rendiment i la pinot noir, un 20%. «La sequera reiterada fa perillar la campanya per seguir i poder viure de la nostra professió», lamentaven, llavors, els responsables d’aquesta associació agrària. «Les ajudes són molt benvingudes, tot i que per a la comarca del Baix Penedès seran insuficients, ja que ha sigut la zona més castigada, no ha tingut gens de pluja», aprofundien.

També aquest dimarts la DO Catalunya l’assenyalava com una de les regions vitivinícoles que més està patint aquesta retallada de la producció. Segons la seva experiència i la informació que manegen, aquesta situació tindrà especial incidència en les zones de l’Empordà, bona part del Camp de Tarragona i al Penedès. En canvi, en àrees com la Terra Alta (també Tarragona), on la pluja ha sigut «més generosa» i on «el regadiu està més estès», s’espera una producció que, en el millor dels casos, podria arribar a ser fins i tot superior a la de l’any passat.

Verema avançada

Malgrat aquesta excepció, la lectura és en general negativa i, a més, podria ser encara pitjor de l’esperat. «L’onada de calor que estem patint aquests dies afavorirà una deshidratació més gran del raïm en aquelles vinyes sense accés al reg i, consegüentment, podria contribuir a una reducció de la producció encara més gran», alerten des de la DO Catalunya. «Una altra possible conseqüència serà sobre el ritme de recol·lecció, que probablement es veurà incrementat amb una activitat dins del mes d’agost més elevada de l’habitual», afegeixen.

Notícies relacionades

Aquesta tendència ja va començar a veure’s l’any passat, quan els agricultors van decidir avançar veremes com a tàctica per intentar salvar com més raïm millor. La bona notícia és que, tal com va passar l’any passat, de moment els problemes es concentren en la sequera: és a dir, que no hi ha hagut una «incidència destacable» de plagues o malalties. «L’estat sanitari del raïm és molt bo, i això apunta a una producció de qualitat», rematen.

En qualsevol cas, el missatge és clar. En paraules del responsable de vi i cava de la FCAC, Joan Josep Raventós, fan falta ajudes directes. «Ens trobem davant una campanya molt difícil, amb una caiguda històrica de la producció i possibles conseqüències nefastes per al sector, com l’abandonament de terres o la falta de viabilitat de les empreses», conclou.