Patrocina:

Logistics 4.0 Incubator

E2Cofelvring, l’anell subterrani que vol transformar la logística

El projecte planteja un circuit subterrani per transportar mercaderies amb carros autònoms i així descongestionar el trànsit a les grans ciutats, reduir emissions i costos, i accelerar els temps de lliurament

E2Cofelvring podria ser la solució definitiva al col·lapse de les grans ciutats

E2Cofelvring podria ser la solució definitiva al col·lapse de les grans ciutats / Archivo

2
Es llegeix en minuts

Barcelona podria esdevenir la primera ciutat europea a implementar un sistema subterrani de transport per a mercaderies. En un moment de transformació profunda de la indústria logística, aquest projecte E2Cofelvring podria ser la solució definitiva al col·lapse de les grans ciutats. La proposta planteja un anell subterrani de flux continu que alleujaria el trànsit, reduiria la contaminació i optimitzaria els temps i els costos.

Joan Pradas, cofundador i CEO d’E2Cofelvring, reconeix que es tracta d’“un projecte atípic dins de la Logistics 4.0 Incubator”. Mentre que la majoria de startups incubades en aquest entorn estan liderades per joves emprenedors, E2Cofelvring ha estat impulsada per tres pensionistes decidits a canviar la manera com es mou la mercaderia a les ciutats. Des de fa tres anys, aquesta iniciativa s’està gestant en el marc de la primera incubadora de startups logístiques 4.0 d’Espanya, impulsada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, amb el suport de la Fundació INCYDE i el Fons Europeu FEDER.

Un anell de 90 km

El projecte contempla la construcció d’un túnel de 90 quilòmetres que envoltaria l’àrea metropolitana de Barcelona. “Des del port, passant per Martorell i Sabadell, per tornar a entrar per Badalona”, detalla Pradas. Dins d’aquesta infraestructura circular, es mourien carros autònoms, d’uns dos metres d’alçada i amb capacitat per a cinc palets europeus. Aquests carros, que podrien carregar fins a 2 tones per unitat, es desplaçarien constantment gràcies a un sistema magnètic.

El sistema permetria moure fins a 7.200 tones de mercaderia simultàniament

El sistema permetria el moviment de 3.600 carros, connectant 20 estacions de càrrega i descàrrega automàtica distribuïdes per tota la xarxa. Quan estigui completament operatiu, el circuit podria desplaçar fins a 7.200 tones de mercaderia simultàniament.

“Aquest model permetria reduir en un 60% el trànsit de camions pesants dins de Barcelona, rebaixar les emissions de CO₂ en un 20% i retallar el cost del transport a una tercera part de l’actual”, assegura Joan Pradas. A més, aquest sistema asseguraria una major rapidesa en el lliurament de mercaderies i contribuiria a una logística més eficient i sostenible.

Viabilitat i desenvolupament

Actualment, el projecte es troba immers en dos processos fonamentals. Per una banda, s’està duent a terme un estudi exhaustiu sobre el flux de camions de transport de mercaderia a la ciutat de Barcelona. “Volem avaluar els moviments logístics i demostrar la viabilitat d’E2Cofelvring”, diu el seu CEO. I per l’altra, l’equip col·labora amb diverses empreses i centres d’investigació en el desenvolupament i prova dels prototips dels carros autònoms.

Notícies relacionades

El projecte té un horitzó de 30 anys. “El Japó ja viu la saturació total: no es poden garantir lliuraments de paquets. És un malson de trànsit i contaminació. Nosaltres proposem una alternativa neta, eficient i soterrada”, afirma Joan Pradas.

Fa tres anys, la proposta va ser presentada al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, que va oferir a l’equip d’E2Cofelvring formació i xarxes de col·laboració amb altres empreses del sector logístic. “Estem convençuts que E2Cofelvring és el camí per transformar la logística urbana i millorar la qualitat de vida a les ciutats”, conclou Pradas.

El projecte d’E2Cofelvring té un horitzó de 30 anys