Patrocina:

Last Mile Team

L’impuls tecnològic en el sector del transport

L’empresa especialitzada en Intel·ligència Artificial impulsa la sostenibilitat i l’eficiència del transport de mercaderies 

Al febrer va ser seleccionada per formar part de la incubadora Logistics 4.0, liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona

L’impuls tecnològic en el sector del transport
3
Es llegeix en minuts

Tot i que el sector de la logística i el transport és, molt sovint, considerat com un camp poc atractiu, representa gairebé el 7% del PIB espanyol, segons dades del Govern. A més, lluny de l’imaginari establert, aquesta indústria ja no va només de camions i magatzems. En els últims anys, ha experimentat una transformació significativa gràcies a la introducció de tecnologies d’última generació, com la intel·ligència artificial (IA), el ‘big data’ i el ‘blockchain’, entre d’altres. A l’avantguarda d’aquesta revolució, hi ha l’empresa espanyola Last Mile Team, que abandera la innovació i la digitalització per impulsar una transició sostenible i socialment responsable al sector del transport, concretament, de mercaderies per carretera.

Prova d’això és que el febrer d’aquest any, durant el saló 4 Years From Now (4YFN), l’empresa va ser seleccionada per formar part de la incubadora Logistics 4.0, liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona i finançada per la Fundació Incyde. Una iniciativa que s’ha convertit en el primer laboratori d’idees a Espanya dedicat a la integració de la Indústria 4.0 en l’àmbit de la cadena de valor del sector logístic.

Un dels principals èxits de la ‘start-up’ va ser la implementació, l’octubre del 2021, d’un bessó digital a la Zona de Baixes Emissions de Madrid. Els resultats van ser un èxit: una reducció del 30% en la congestió i les emissions i una disminució de fins al 25% en els costos de transport i entrega associats als vehicles existents. Una consecució que reafirma l’impacte positiu que la tecnologia de Last Mile Team pot tenir en l’eficiència i la sostenibilitat del transport de mercaderies.

Tant és així, que Last Mile Team ha aconseguit reconeixement en la indústria, havent rebut prestigiosos premis com el Mobility Challenge en #innovateagainstthevirus 2020, el Premi Espanyol de Mobilitat Sostenible 2021 i l’European Entrance Open Challenge 2021. Així mateix, l’empresa també ha sigut reconeguda com un Cas d’Estudi de Bones Pràctiques de Sostenibilitat i Responsabilitat Social al sector logístic i de transport europeu. D’altra banda, el 2022, va ser escollida com una Millor Pràctica Europea de Logística Urbana Sostenible en dues ocasions: per l’EIT Urban Mobility i per Tech4Good, que va incorporar les seves solucions com a part del desafiament EC 100 Intelligent Cities Challenge.

Com a socis tecnològics del projecte LEAD en el marc de l’Acció d’Investigació i Innovació H2020 finançada per la Comissió Europea, Last Mile Team ha adquirit una valuosa experiència en implementació i validació operativa. En aquesta línia, la ‘start-up’ va desenvolupar una tecnologia que proporciona una anàlisi exhaustiva dels indicadors clau dels sistemes d’entrega d’última milla en àrees urbanes, periurbanes i suburbanes. Una anàlisi que inclou mètriques com la distància recorreguda, la utilització de mà d’obra, el consum d’energia i les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEI) per a furgonetes i camions petits i grans amb motors de combustió interna (HISSI), híbrids (HV) 100% elèctrics.

Logistics 4.0

La participació de Last Mile Team a Logistics 4.0 és la prova de la seva promesa i potencial al sector logístic. A més de rebre serveis de mentoria, assessorament i formació, l’empresa rebrà una subvenció per invertir en serveis tecnològics, cosa que els permetrà actualitzar la seva plataforma tecnològica i desenvolupar nous models d’aprenentatge automàtic per millorar contínuament el seu bessó digital.

Notícies relacionades

El Logistics 4.0 Incubator té per objectiu acollir les ‘start-ups’ més prometedores i amb més potencial al sector logístic, brindant-los el suport i els recursos necessaris per portar a terme els seus projectes d’innovació i tecnologia. Amb un pressupost assignat i accés a equipaments d’última generació, Last Mile Team i les altres empreses incubades tenen l’oportunitat d’aprofitar al màxim el seu potencial i contribuir a l’avenç de la indústria logística a Espanya i més enllà.

La presència d’empreses com Last Mile Team en aquest programa és un exemple del creixent paper de la tecnologia en la indústria logística i com l’aplicació de la intel·ligència artificial, la ciència de dades i altres tecnologies emergents poden tenir un impacte positiu en l’eficiència, sostenibilitat i transformació de la cadena de valor del transport de mercaderies per carretera.