La Fundació Jiménez Díaz, l’hospital espanyol que ha tingut les ucis més ocupades per casos de Covid-19 durant la pandèmia

De l’abril del 2020 a l’agost del 2021, de mitjana, el 48% dels seus llits de crítics han estat plens de pacients amb coronavirus, segons les dades recopilades per Maldita.es

La Fundació Jiménez Díaz, l’hospital espanyol que ha tingut les ucis més ocupades per casos de Covid-19 durant la pandèmia
2
Es llegeix en minuts

La Fundació Jiménez Díaz és l’hospital espanyol que ha tingut les ucis més ocupades per casos de Covid-19 durant la pandèmia, segons les dades obtingudes per Maldita.es després d’una reclamació davant el Consell de Transparència.

L’ocupació de les ucis es va convertir en un factor crucial a l’hora de mesurar el nivell de saturació hospitalària i el risc de col·lapse del sistema sanitari. De fet, a causa de la Covid-19 a Espanya va arribar a triplicar-se el nombre d’unitats destinades a cures crítiques, passant de prop de 5.000 llits en l’etapa prepandèmia al voltant de 15.000.

‘Thank you for watching’

D’entre els múltiples centres nacionals destacats en l’anàlisi, Maldita.es cita el madrileny centre Fundació Jiménez Díaz com «el gran hospital que ha tingut les ucis més ocupades per casos de Covid-19», considerant gran hospital aquells que han tingut més de 50 llits d’uci de mitjana entre l’abril del 2020 i l’agost del 2021.

En aquells 16 mesos analitzats, de mitjana, el 48% dels llits de crítics de la Fundació Jiménez Díaz han estat plens de pacients amb coronavirus. De fet, al llarg de la pandèmia, aquest centre va haver d’ampliar la seva capacitat de crítics des dels 30 fins als 99 llits, per la qual cosa ha tingut una mitjana de 60 llits d’uci disponibles de mitjana.

Les dades de Maldita.es no només permeten conèixer l’evolució de la pandèmia dia a dia des de l’1 d’abril de l’any passat, sinó també de cada hospital. Per això, esmenta també altres centres que destaquen per altres registres.

És el cas de l’Hospital Clínic Barcelona, que ha sigut el que ha tingut les ucis més ocupades per totes les patologies i no només per Covid-19, registrant el percentatge de més ocupació en general: gairebé la totalitat dels 99 llits que ha tingut de mitjana han estat ocupats en tot moment.

Per primera vegada, Maldita.es fa públiques les dades històriques entregades al Ministeri de Sanitat per part dels 577 hospitals espanyols que han estat bolcats durant la pandèmia per tractar els pacients amb coronavirus. Concretament, des del 20 d’abril del 2020 fins al 31 d’agost del 2021, i en totes les comunitats autònomes.

Segons les dades analitzades per Maldita.es, tenint en compte que no hi ha registre del mes de març del 2020, el pitjor moment des de la primera onada va arribar el 31 de gener d’aquest any, quan un 45% de tots els llits de crítics disponibles del país van estar ocupats per pacients amb Covid-19.

Notícies relacionades

De fet, aquell dia hi va haver prop de 5.000 infectats greus en ucis i a 149 hospitals diferents ocupaven més de la meitat dels llits uci, sent el Virgen de la Salud a Toledo i el General Universitari d’Alacant els dos hospitals amb grans ucia (amb més de 50 llits de mitjana) els que van tenir una taxa més elevada d’afectats per coronavirus aquell dia, amb una ocupació del 77,7% i del 73%, respectivament.

La següent data crítica va ser el 20 d’abril del 2020, quan encara el 34% dels 11.614 llits de crítics que hi havia disponibles en aquell moment als hospitals espanyols estaven ocupats per afectats per coronavirus.