Comunicació empresarial

Cepsa celebra el XX aniversari de la restauració de La Laguna Primera de Palos

El 2001, Cepsa va ser pionera en el seu sector a recuperar de forma voluntària un espai natural a Espanya, encarregant-se de la seva restauració ecològica i remediació paisatgística. Dues dècades després, Fundació Cepsa continua protegint aquest espai i promovent la seva riquesa natural

3
Es llegeix en minuts

Cepsa celebra el vintè aniversari de la restauració de La Laguna Primera de Palos, una fita en matèria de sostenibilitat a Espanya. Aquest projecte va ser el primer liderat de forma voluntària per una companyia energètica al nostre país amb l’objectiu de restaurar un espai natural. Situat al costat de les instal·lacions de Cepsa a Palos de la Frontera (Huelva), aquests vint anys de convivència demostren com és possible l’equilibri sostenible entre el desenvolupament industrial, entre altres sectors econòmics, i la conservació de la natura.

El 2001, Cepsa va impulsar la recuperació de l’estat original del paisatge, en col·laboració amb la Junta d’Andalusia, i es va comprometre a la seva conservació futura. Així mateix, durant aquestes dues dècades la companyia i la seva fundació han liderat nombrosos treballs d’investigació, projectes de manteniment i programes per fomentar el seu ús públic, així com de divulgació i sensibilització ambiental; contribuint, d’aquesta manera, a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 14 (vida submarina) i 15 (vida d’ecosistemes terrestres).

Aquest espai forma part del Paratge Natural Lagunas de Palos y Las Madres, i compta amb una gran riquesa de flora i fauna. A més de mamífers, insectes, rèptils i amfibis, és un important refugi d’espècies en perill d’extinció: cada any és visitat per més de 150 espècies d’aus, de les quals 61 estan amenaçades.

A més d’afavorir la millora de la biodiversitat, la restauració impulsada per Cepsa i la Junta d’Andalusia ha suposat el reconeixement com a Aiguamoll d’Importància Internacional (Ramsar), Paratge Natural, Lloc d’Importància Comunitària i s’ha incorporat a la Xarxa Natura 2000, atorgant a aquest espai una projecció, no només a nivell regional, sinó també de rellevància nacional i internacional.

Aquest any, a més de celebrar el XX aniversari de l’acabament de la restauració aquest mes de juny, se celebraran a la tardor unes jornades acadèmiques, en les quals participaran personalitats institucionals, polítiques, universitàries, ambientalistes i de sectors com el turisme o l’agricultura.

El projecte de remediació, conservació i sensibilització, que actualment Fundació Cepsa porta a terme per preservar la biodiversitat d’aquest espai, s’emmarca en l’estratègia ESG de la companyia i en el seu compromís amb el medi ambient i l’Agenda 2030.

Un projecte de restauració global

La restauració plantejada per Cepsa el 2001 no buscava ser una simple neteja del terreny, sinó que abordava una triple perspectiva que permetés la futura conservació de l’entorn, a través de la recuperació ecològica, la restauració paisatgística i la sensibilització ambiental.

En l’aspecte ecològic es va prioritzar la recuperació d’àrees inundables de caràcter superficial, que s’havien reduït de forma molt significativa en les últimes dècades i que resulten essencials per a la reproducció de nombrosos ocells aquàtics. En paral·lel, Cepsa també va treballar en la recuperació del bosc litoral, que juga un paper fonamental en la cria i refugi de la fauna autòctona, així com en la limitació dels processos erosius i de colmatació de la llacuna. Per aconseguir aquest objectiu de restauració, es van utilitzar fins a 98 espècies autòctones, de les quals moltes ja no es podien trobar a la zona. A més, tot aquest procés va ajudar en la conservació i reintroducció en el seu hàbitat de 17 espècies de flora amenaçada que s’havien conservat en vivers durant els últims anys.

Notícies relacionades

Respecte a la qualitat paisatgística, el projecte també va garantir una millora, especialment a causa de la situació geogràfica de la llacuna, completament immersa en un territori amb una creixent presència d’activitat humana. Per aconseguir-ho, la companyia va modificar la topografia i va crear estudiades pantalles vegetals que aïllen aquest enclavament de les infraestructures del seu entorn, afavorint la intimitat i tranquil·litat de les espècies que l’habiten i també dels visitants.

Finalment, un dels objectius prioritaris de Cepsa era que aquesta restauració servís també com a lloc de sensibilització ambiental. Així, després de crear un itinerari botànic, diversos observatoris per a l’avifauna recreant l’arquitectura tradicional o instal·lar cartelleria interpretativa entre altres mesures, la companyia i la seva fundació han promogut la visita de més de 90.000 persones a través de diferents programes.

Compartir l’article

Temes:

CEPSA