Entrevista en col·laboració amb el BBVA

«Volem evitar l’aïllament social i digital de la gent gran»

  • La Fundació Cívica Oreneta del Vallès ha rebut una donació del fons BBVA Futur Sostenible ISR per lluitar contra la bretxa tecnològica

  • El president, Javier Fernández Socoró, explica les claus d’un projecte que busca acabar amb la soledat de les persones grans

«Volem evitar l’aïllament social i digital de la gent gran»
3
Es llegeix en minuts

La Fundació Cívica Oreneta del Vallès ha sigut una de les dues entitats catalanes que han rebut una donació per part del fons BBVA Futur Sostenible ISR.

 -¿Què suposa aquesta donació per a una entitat com la seva, que treballa amb la comunitat de Badia del Vallès?

 -Per a la Fundació Cívica Oreneta significa una forta injecció econòmica, que ens permetrà executar de forma eficaç el nou projecte ‘Lluita contra la bretxa digital i la soledat de la gent gran’. A més, també significa un gran suport i visibilitat a la nostra tasca en el servei de la comunitat, ja que som una fundació creada des del món associatiu de Badia, sense cap mecenes i fonamentada en el valor del voluntariat i amb molta motivació i imaginació per optimitzar al màxim els recursos limitats que generem.

 -Les persones grans estan patint una desconnexió per partida doble: per la pandèmia i per la fractura digital. ¿Quines situacions han detectat?

 -En el nostre programa ‘Tu també pots’ fem activitats per facilitar l’envelliment saludable. En aquest programa van participar 3.253 persones l’any 2019. Aquesta quantitat de beneficiaris es va reduir a només 1.694 persones el 2020. És cert que es van reduir o van anul·lar tallers presencials, però també es van incrementar de manera exponencial els tallers virtuals, a què van accedir moltes menys persones de les desitjades. Unes persones perquè no tenien els coneixements audiovisuals per accedir-hi i altres perquè no tenien els mitjans, situació que ens va portar a elaborar el projecte guanyador dels Premis BBVA Futur Sostenible 2021.    

 -El premi servirà per adquirir tablets, portàtils i, sobretot, per fer activitats de formació digital. ¿A quins objectius volen arribar?

 -Volem reduir, amb prèvia prevenció o detecció, les situacions de soledat no desitjada i d’aïllament social i digital. Reduirem la fractura digital dels més grans, el col·lectiu d’analfabets digitals més gran del segle XXI. Es generen parelles intergeneracionals per aconseguir un acompanyament actiu que reforci els coneixements digitals a més de lluitar contra l’aïllament no desitjat. Volem generar confiança, entre la gent gran, davant l’aïllament forçós.

 -¿Com afecta la soledat i l’aïllament, especialment a una persona gran?

 -Una de les causes de la soledat emocional i social és el dèficit de relacions significatives i l’augment progressiu de persones grans que viuen soles i que gradualment inicien un procés d’aïllament de la comunitat. Aquesta situació repercuteix directament en el benestar psicològic de la persona que la porta a desembocar en problemes de salut mental. L’aparició de símptomes depressius i d’ansietat s’agreuja pels processos de dol deguts a la pèrdua d’éssers estimats i a l’impacte de les morts entre les persones grans del seu entorn.

 -¿De quina manera pot implicar-se el conjunt de la societat per evitar aquestes situacions?

 -La implicació de la societat és molt important. De manera individual, hem d’estar atents per detectar, entre els nostres familiars, veïnat o membres de la nostra comunitat, aquells casos que poguessin patir situacions de soledat i aïllament a fi d’aportar-los la nostra ajuda directa, amb acompanyament i buscar el recolzament formatiu sobre l’ús de les noves tecnologies. Com a alternativa, també podem col·laborar fent accions de voluntariat o amb donacions econòmiques en projectes que, com el de la Fundació Oreneta, lluiten de manera directa contra aquestes situacions.

Notícies relacionades

 -¿Quins altres projectes tenen en marxa?

 -Actualment tenim 17 projectes en actiu amb gran diversitat d’objectius i de beneficiaris, dels quals podem destacar ‘Tu també pots’ guanyador el 2016 de la Challenge Land Rover, amb l’equip que va ser capitanejat per l’enyorada Bimba Bosé i el xef Sergio Torres. Amb el programa Escola d’Escacs, desenvolupem dos programes específics de gran interès: ‘Escacs terapèutics per a trastorns cognitius dels escolars’ i ‘Escacs escolars contra l’exclusió social’, que s’executen dins de l’horari lectiu i extraescolar en escoles ubicades en entorns socialment desfavorits.

Temes:

BBVA