Entrevista en col·laboració amb el BBVA

«La pandèmia ha accelerat la reutilització en el sector sanitari»

  • A Axioma Solucions fabriquen material sanitari de protecció reutilitzable per a hospitals com ara Bellvitge, Trias i Pujol, Sant Pau, Mútua de Terrassa i la Vall d’Hebron

  • Ignasi Canal, el seu director de Bugaderia i Esterilització, explica que van aconseguir evitar l’ús d’un milió de bates de protecció d’un sol ús el 2020

«La pandèmia ha accelerat la reutilització en el sector sanitari»
4
Es llegeix en minuts

-Fins fa poc, el material de protecció per a hospitals solia ser d’un sol ús, però des d’Axioma han aconseguit que sigui reutilitzable. ¿Com ha sigut el procés de reconversió?

-Efectivament, els hospitals en general utilitzen material d’un sol ús, el que s’anomena economia lineal (fabricació, compra, ús, residu). Des d’Axioma Solucions apostem per l’economia circular (compra, ús, recollida de producte utilitzat, reprocessament, ús.... i per tant, no generació de residu). Aquest camí no ha sigut fàcil i és lent, però cada vegada hi ha més consciència mediambiental. Com diem «no hi ha un planeta B, però sí que existeix un pla b».

D’altra banda, el producte reutilitzable ha de ser, a part de més sostenible, més confortable, còmode i molt més segur. Per a això, tenim més de 10 anys de bagatge investigant i mirant de millorar el producte acabat. Treballem amb Technotex, una empresa del país que fabrica un producte d’alta qualitat i coneixen i comparteixen la realitat, valors i filosofia d’Axioma Solucions. Alhora, els hospitals i els professionals de la salut han fet un pas endavant en la seva aposta per solucions més sostenibles, basades en productes de proximitat.

-Treballen amb els principals hospitals de Catalunya. ¿Com han acollit el seu producte, especialment en període de pandèmia?

-Sí, treballem amb hospitals de gran nivell com poden ser Bellvitge, Sant Pau, Trias i Pujol, Mútua de Terrassa, la Vall d’Hebron... La pandèmia ha accelerat el canvi al producte reutilitzable, ha sigut un catalitzador i nosaltres vam haver de ser àgils i valents per afrontar el repte. El subministrament de productes d’un sol ús es va paralitzar i els hospitals van poder veure que amb el producte reutilitzable, amb economia circular i logística inversa, es garanteix el subministrament de producte sempre.

Vam haver d’adaptar-nos al canvi d’una manera molt ràpida, vam canviar els nostres processos productius per poder subministrar el gran volum de bates de protecció que el sector ens demanava, vam adaptar la bata quirúrgica reutilitzable a bata de protecció i treballem 24 hores els set dies a la setmana. Per sort, tots els treballadors i treballadores ens hi vam implicar i vam poder tirar endavant. Sense les persones que treballen en Axioma Solucions i Technotex, que van confiar en el producte i servei, això no hauria pogut ser possible.

-¿Com aconsegueixen garantir la seguretat i capacitat de protecció del material sent reutilitzable? ¿Quin protocol s’ha de seguir després del seu ús?

-Estem acostumats a treballar amb productes sanitaris i amb material estèril, per tant, la seguretat del procés i del material a servir la tenim interioritzada en el nostre ADN. Lògicament el producte s’ha de reprocessar d’una manera concreta perquè pugui tenir la durabilitat establerta i la seguretat per al professional determinada amb les normatives a seguir. Disposem de traçabilitat i de validació per part d’un tercer de tots els nostres processos. Treballem amb laboratoris acreditats que ens garanteixen la seguretat del producte entregat i validem cada entrega de material. A part, Technotex, com a fabricant del material reutilitzable, també té les seves certificacions i els seus tests de durabilitat del producte reutilitzable.

-L’ús de, per exemple, bates reutilitzables suposa un gran estalvi mediambiental. ¿Quantes emissions calculen que han aconseguit evitar? ¿I quantes bates d’un sol ús han estalviat?

-Tenim una Anàlisi de Cicle de Vida realitzat per l’empresa Inèdit que va indicar que per cada ús de bata reutilitzable hi havia un estalvi del 60% en emissions de CO2. A part, hem estalviat l’ús de més d’1.000.000 de bates d’un sol ús l’any 2020. Això suposa un estalvi de més de 150.000 quilos de residu sanitari Grup III i un estalvi de costos important per al sector.

-Axioma té més de 10 anys de vida, ¿la sostenibilitat ha sigut sempre un valor clau per a l’empresa?

-Sí, sempre hem apostat per la sostenibilitat i pel producte tècnic reutilitzable, ja que creiem que és la base per a un món millor i més sostenible. Molts països de la Unió Europea i de l’Amèrica del Nord aposten clarament pel producte reutilitzable i aquí encara ens falta aprendre’n una mica més i apostar clarament per l’economia circular. Hem de pensar que els recursos no són infinits i les plantes de tractament de residus estan al límit de capacitat. Per sort, sembla que les coses estan canviant a poc a poc.

-¿Quines previsions tenen per després de la pandèmia? ¿Creuen que els hospitals continuaran apostant pel material reutilitzable o hi haurà una marxa enrere? 

 -Hi ha un abans i un després de la pandèmia. La visibilitat que ha adquirit el producte reutilitzable no l’havia tingut mai abans. Hem pogut introduir el producte a molts hospitals, però encara queda camí per recórrer. És un producte de proximitat que dona coneixement i ocupació a la gent de casa, creiem que s’hi ha d’apostar clarament una vegada la pandèmia ens doni un respir. Creiem que el producte reutilitzable ha vingut per quedar-se i conviure amb el d’un sol ús.

Notícies relacionades

 -¿Han rebut algun finançament específic per crear un producto sostenible?

-Sí, el BBVA ens ha ajudat a finançar totes les inversions mitjançant la seva línia de finançament sostenible. Han estat al nostre costat i han cregut en el projecte i en el creixement estratègic de l’empresa des d’un inici. La resposta per la seva part sempre ha sigut excel·lent. 

Temes:

BBVA