MEDI AMBIENT

Recicles, el sistema que ofereix recompenses per reciclar

Aquest Sistema de Devolució i Recompensa (SDR), compleix un any a Catalunya

Els ciutadans ja reben incentius ambientals i socials per reciclar

reciclos---sant-boi

reciclos---sant-boi

3
Es llegeix en minuts
María Hidalgo

El reciclatge és l’hàbit ambiental més estès a les llars espanyoles. Malgrat això, en ocasions és necessari incentivar els ciutadans perquè reciclin més i millor i, així, poder complir els ambiciosos objectius marcats per la Unió Europea en matèria de reciclatge per als pròxims anys. Per contribuir a la consecució d’aquests objectius, des d’Ecoembes han desenvolupat el projecte Reciclos, el primer sistema de Devolució i Recompensa (SDR) a Espanya que uneix tecnologia i recompensa i premia el compromís dels ciutadans amb el reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes que es dipositin al contenidor groc.

Amb aquesta iniciativa s’aconsegueix digitalitzar el reciclatge, aplicant tecnologia mòbil a aquest hàbit i incorporant-la als contenidors grocs ja instal·lats als carrers. Recicles és tecnologia 100% espanyola i neix en TheCircular Lab, el centre d’innovació oberta d’Ecoembes.

Un any a Catalunya

Reciclos va començar a implantar-se fa un any a quatre municipis de Catalunya: Sant Boi de Llobregat, la comarca de Pla de l’Estany, Igualada i Granollers. Durant aquest primer any s’han generat 195.727 recicles que els ciutadans han pogut bescanviar per diferents incentius amb què fomentar, per exemple, la mobilitat sostenible. «Per utilitzar Reciclos, les persones es donen d’alta en la ‘webapp’, a continuació, escanegen amb el mòbil els codis de barres de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes que es consumeixin. Després, les dipositen al contenidor groc i, finalment, escanegen el codi QR que hi ha.

Aquestes accions permeten a l’usuari obtenir Reciclos amb què participen en sortejos de premis individuals o destinar-los a projectes de caràcter col·lectiu i d’interès per a la comunitat», ens explica Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi. Aquest municipi va ser elegit com a pilot per implantar Reciclos fa un any pels seus extraordinaris resultats de recollida selectiva d’envasos el 2017 i 2018. «La nostra ciutat ja comptava amb una cultura de reciclatge propícia per a projectes com Reciclos. Els resultats del primer any han superat les nostres expectatives perquè en l’actualitat un 18% de les famílies santboianes són usuàries d’aquest nou sistema, en concret 3.640», argumenta l’alcaldessa del municipi.

Amb els incentius obtinguts amb Reciclos, el 2019 els veïns de Sant Boi van contribuir amb l’ONG Metges sense Fronteres i la campanya ‘Cap nen sense joguina’. El 2020, la contribució ciutadana es va orientar a ajudar a fer front a la Covid-19, col·laborant amb el Col·legi de Metges de Barcelona en la compra de material sanitari i al Banc d’Aliments. Aquest any, els ciutadans de Sant Boi també estan destinant Reciclos a projectes comunitaris com la reposició d’arbratge per millorar les zones verdes urbanes.

11 nous municipis catalans s’uneixen a Reciclos

Després de l’èxit d’aquest SDR als municipis on es van realitzar els pilots, des del setembre del 2020 s’hi han unit 11 municipis més. És el cas de Balaguer (Lleida) i Móra d’Ebre (Tarragona). «Dins del programa dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides hi ha el compromís de cada veí d’aportar el seu gra de sorra a la millora del reciclatge i en això considero que Móra d’Ebre està compromesa», explica Raúl Oliván, regidor de Medi Ambient, Educació i Sanitat d’aquesta localitat. Els objectius que s’han marcat al municipi a través dels premis col·lectius, «és recuperar o millorar l’arbratge de la localitat i ambientació en la Illa de Saurí, una zona verda del nostre entorn municipal.

I l’altre projecte és muntar un hort ecològic en l’Associació Jeroni de Moragas, que ofereix suport a persones amb discapacitat intel·lectual». Malgrat que el projecte acaba de començar a la localitat, hi han dipositat molta confiança perquè creuen que la gent podrà veure que l’esforç de fer un bon reciclatge té la seva recompensa. Per la seva banda, a Balaguer també s’han volgut sumar a Reciclos perquè «ho veuen com una eina més per incentivar la població i arribar a l’objectiu que marca Europa», relata Xavier Castellà, regidor de Medi Ambient de la localitat. «Els ciutadans del municipi podran invertir els seus Reciclos en la replantació de plataners a la plaça Mercadal i al passeig», argumenta el regidor.

Notícies relacionades

«Tenim un greu problema ambiental al planeta, i és que estem generant molts residus. Amb Reciclos s’incentiva que les llaunes i ampolles de plàstic acabin on han d’acabar, reciclat i no barrejat amb altres residus», conclou Xavier Castellà.

Màquines per reciclar

Abans que acabi l’any, Reciclos instal·larà 100 màquines en estacions de transport i centres comercials i d’oci perquè els ciutadans també puguin reciclar els seus envasos fora de casa seva. Aquest Sistema de Devolució i Recompensa ja està en municipis d’Aragó, La Rioja, illes Balears i Comunitat de Madrid i es preveu que arribi a totes les regions del país el 2021.

Temes:

Reciclatge