SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT

Catalunya acull més de 700 activitats de mobilitat sostenible

Se celebren 20 anys del primer Dia sense Cotxes, que va començar a canviar la percepció dels ciutadans sobre una mobilitat més sostenible i segura

sostenible

sostenible

3
Es llegeix en minuts

Anar amb bicicleta, a peu o en transport públic és important no només per millorar la nostra salut, forma física i estat d’ànim, sinó també per millorar la qualitat de l’aire que respirem i reduir la contaminació. Per promoure aquests hàbits saludables, la setmana que ve se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat, que anima a moure’s de manera sostenible, saludable i segura.

Del 16 al 22 de setembre i sota el lema ‘Camina amb nosaltres!’, la Setmana de la Mobilitat recorda els beneficis de la sostenibilitat en la mobilitat, que no només és més saludable per a tothom, sinó que també és més econòmica.

La Setmana de la Mobilitat té com a objectius estimular el desenvolupament urbà sostenible, en particular la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte d’hivernacle i el consum racional dels recursos energètics. També sensibilitzar sobre els impactes ambientals del transport i informar sobre les seves diferents modalitats, i impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

Tres maneres de desplaçar-se de manera sostenible, al passeig de Gràcia.

Aquesta iniciativa, impulsada per la Comissió Institucional de la Setmana Europea de la Mobilitat, presidida pel director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, vol potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat, i reflexionar sobre com afecta la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. D’una banda, per la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen i el seu impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular i, de l'altra, com propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

Les activitats previstes es poden consultar a la web del Departament de Territori i SostenibilitatSe celebraran unes 700, entre les quals es podran disfrutar bicicletades i pedalades populars –també nocturnes, verdes, culturals i infantils– en moltes poblacions i municipis catalans, totes dins de l’esdeveniment Pedalada 2019. També s’organitzen cursos per aprendre a anar amb bicicleta o saber arreglar-la, caminades, col·loquis sobre mobilitat com el de Moià, i la Festa Adiscap per la diversitat funcional a Sant Vicenç dels Horts. A Polinyà tindrà lloc el curs de fotografia ‘Polinyà és mou’, a l’Hospitalet se celebrarà la Cursa Metropolitana de Transports i a Ripoll es podrà participar en un taller de reflectors, entre moltes altres activitats.

El Departament de Territori i Sostenibilitat comenta que aquest any s’han superat el nombre d’adhesions i que s’ha arribat gairebé als 300 ajuntaments adherits, a més d’unes 150 entitats, entre consells comarcals, entitats del tercer sector i empreses, 30 escoles i 20 entitats del sector de la salut. En total, unes 450 que han permès superar les xifres de l’any anterior. Al llarg dels tres últims anys, el Departament es va marcar com a objectiuarribar al 80% de municipis de més de 10.000 habitants, i aquest any ho ha tornat a aconseguir.

Una tradició que compleix 20 anys

L’origen de la Setmana de la Mobilitat es remunta a 1999, quan es va celebrar per primera vegada el Dia sense Cotxes, denominat en aquella ocasió «el dia de l’autoreflexió». En vista del gran èxit de participació, es va decidir estendre el programa d’activitats a tota una setmana. A Catalunya, la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura es va celebrar per primera vegada el 2001, mentre que a nivell europeu se celebra des del 2002.

ClicMob!, el concurs de fotos a Instagram

Notícies relacionades

Una de les activitats més destacades d’aquest any és el concurs fotogràfic ClicMob!, que consisteix en la publicació de fotografies sobre el transport i la mobilitat sostenible amb el hashtag #mobilitat2019 a la xarxa social Instagram.

El premi a la millor fotografia és un abonament de transport per a tot un any; mentre que per a la segona serà una estada d’una nit a la vall de Núria per a dues persones. El tercer premi consisteix en un bitllet a Port Aventura per a dues persones. Els premis per als participants que hagin respost a les històries de @territoricat durant el concurs consisteixen en un abonament de transport mensual, que s’atorgarà per sorteig entre les persones participants.