ciutat vella

Taules quasi vegetarianes

El primer restaurant 'flexitarià' de la ciutat, que permet menjar carn i peix, ja fa un any que va obrir al Raval

Clients d'entre 18 i 35 anys hi van buscant una dieta saludable

Amanida orgànica 8 Carles i Barri presenten Healthy Mezzeplatter, el plat estrella del restaurant.

Amanida orgànica 8 Carles i Barri presenten Healthy Mezzeplatter, el plat estrella del restaurant. / CECILIA DE FÁTIMA

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA BARAJAS / BARCELONA

Vegetarians flexibles. Així és com es defineixen els flexitarians. Una dieta basada en el vegetarianisme que permet, ocasionalment, consumir carn i peix. Es diferencien dels vegetarians perquè consumeixen productes animals en petita dosi i sense sentiment de culpa. Teresa Carles és la mestressa del Flax & Kale (Tallers, 74), el primer restaurant flexitarià de Barcelona. Ubicat al Raval, aquest local va obrir les portes l'agost del 2014 i des d'aleshores ha donat a conèixer els beneficis del menjar flexitarià.

«Al nostre restaurant, el 80% de la carta és vegetal i el 20% restant és peix blau ric en omega 3. Donem importància a l'origen dels aliments i a una aportació equilibrada de nutrients i vitamines», comenta Carles.

Principis dels 90

El terme es va posar de moda en el món anglosaxó a principis dels anys 90. Cada flexitarià té els seus propis criteris a l'hora de decidir què pot menjar ja que no hi ha productes prohibits. Són importants els processos de cocció. El microones, els fregits i els greixos animals se substitueixen per coccions al vapor, wok i planxa.

El flexitarianisme és semblant a tornar a la dieta d'abans, quan la carn i el peix eren aliments ocasionals i la dieta es basava en productes de la terra. Jordi Barri, copropietari juntament amb la seva mare del restaurant, comenta que un estudi recomana menjar menys carn per reduir les possibilitats de patir un càncer. «Si el consum de carn s'equilibra amb llegums, l'efecte acidificant de la carn disminueix i les cèl·lules no s'espatllen tan ràpid», diu Barri.

Uns 800 metres quadrats, sostres alts, finestrals gegants i decoració novaiorquesa. L'estètica moderna i la ubicació del restaurant ajuden a atraure clients. «La nostra clientela majoritària són dones de 18 a 35 anys interessades en una dieta saludable», afegeix Barri.

Notícies relacionades

Regina Miyar és client habitual del Flax & Kale. «Jo no sóc flexitariana, però m'agrada el concepte d'aquest restaurant. Flax & Kale combina bona estètica, bon servei i menjar sa. M'agrada portar un estil de vida saludable, però de tant en tant està bé trencar les regles amb unes postres, per exemple», comenta Miyar.

Amb sis cartes diferents, aquest  original restaurant del Raval ofereix plats com la quinoa, lasanya de verdures i hamburgueses de salmó. L'ingredient estrella és el kale (col arrissada) i hi tenen un especial protagonisme els sucs elaborats allà mateix amb la tècnica cold-pressed (premsats en fred), que en redueix l'oxidació i el deteriorament. H