Cuina verda i curativa
La filla i les nétes del naturista Nicolás Capo apliquen les seves receptes en un restaurant de Pintor Fortuny
El Museu d'Història de Catalunya analitza l'origen d'aquest tipus d'alimentació
Nétes del precursor. Sonia i Odina (camisa estampada) mostren dos plats al restaurant L’Hortet. /
El restaurant L'Hortet del Raval (Pintor Fortuny, 32) no és un restaurant vegetarià qualsevol. Hi treballen dues generacions de la família del naturista, pacifista i lliurepensador Nicolás Capo (1899-1976), dedicades a la cuina verda, sana i amb propietats curatives. En el seu menú de 10 euros destaquen amanides, paella vegetariana, lasanya de bolets i espinacs, entre moltes altres receptes. Els plats són elaborats basant-se en la tradició associativa o d'incompatibilitats entre els aliments.
El mateix nom d'aquest restaurant del Raval, L'Hortet, manifesta tota una declaració d'intencions. Molt a prop hi ha el mercat de la Boqueria, on les successores de Capó ofereixen productes ben frescos i amb tots els beneficis de la dieta mediterrània.
El pioner
Odina Capo, filla de Nicolás, que fa 25 anys que es dedica a la cuina, explica que abans d'agafar el traspàs d'aquest local de Pintor Fortuny ja funcionava al mateix lloc un restaurant vegetarià, pioner del naturisme i propi de la moguda barcelonina dels 80, que estava regentat per una pacient del professor Capo.
Odina Capo i les seves filles, Sonia Capo i Odina Martí, van constituir abans una societat que funcionava els caps de setmana a la seva finca de Dosrius (Maresme), on es practicaven teràpies i reunions per a grups que, a més, es podien quedar a dinar.
Odina recorda que el seu pare era conegut com l'apòstol del naturisme per haver fundat l'escola naturotròfica a Barcelona el 1925, que es va convertir en un referent a Espanya des de la publicació de la revista Pentalfa fins a la guerra civil.
Quan va esclatar el conflicte la revista va demanar ajuda internacional i es va declarar antifeixista. «El meu pare entenia el naturisme com la superació del feixisme», afirma Odina. També recorda que en l'exili el seu pare va mantenir relacions amb el moviment llibertari i va intercanviar correspondència amb Gan-dhi, Pau Casals i Frederica Montseny.
Notícies relacionadesEntre les taules de L'Hortet, la néta del naturista, Odina Martí, subratlla la vigència i encert d'algunes de les seves teories: «Un dels mèrits de Nicolás Capo va ser publicar un llibre sobre la curació del càncer a base de cítrics».
La història de Capo i les seves teories formen part de l'exposició Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència, oberta al Museu d'Història de Catalunya fins al 28 de setembre. En la mostra, comissariada per Sergi Freixes, hi ha llibres de Capo i de la seva dona sobre la trofologia, que defensa la incompatibilitat entre fruites i verdures.
- Higiene i desinfecció Vinagre blanc, el netejador de moda que serveix per a (gairebé) tot
- Club Entendre + Animals i plantes Els 6 bolets comestibles més fàcils de trobar a Catalunya
- Una pista: és al costat de BCN Aquest és la ciutat més lletja de Catalunya, segons la intel·ligència artificial
- No tot s’hi val Noms prohibits a Espanya: aquests són els que la llei impedeix utilitzar
- Intel·ligència artificial ChatGPT diu que aquests són els monuments més bonics d’Espanya: ¿què n’opines?