Cuina verda i curativa

La filla i les nétes del naturista Nicolás Capo apliquen les seves receptes en un restaurant de Pintor Fortuny

El Museu d'Història de Catalunya analitza l'origen d'aquest tipus d'alimentació

Nétes del precursor. Sonia i Odina (camisa estampada) mostren dos plats al restaurant L’Hortet.

Nétes del precursor. Sonia i Odina (camisa estampada) mostren dos plats al restaurant L’Hortet. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA ASIÁN
BARCELONA

El restaurant L'Hortet del Raval (Pintor Fortuny, 32) no és un restaurant vegetarià qualsevol. Hi treballen dues generacions de la família del naturista, pacifista i lliurepensador Nicolás Capo (1899-1976), dedicades a la cuina verda, sana i amb propietats curatives. En el seu menú de 10 euros destaquen amanides, paella vegetariana, lasanya de bolets i espinacs, entre moltes altres receptes. Els plats són elaborats basant-se en la tradició associativa o d'incompatibilitats entre els aliments.

El mateix nom d'aquest restaurant del Raval, L'Hortet, manifesta tota una declaració d'intencions. Molt a prop hi ha el mercat de la Boqueria, on les successores de Capó ofereixen productes ben frescos i amb tots els beneficis de la dieta mediterrània.

El pioner

Odina Capo, filla de Nicolás, que fa 25 anys que es dedica a la cuina, explica que abans d'agafar el traspàs d'aquest local de Pintor Fortuny ja funcionava al mateix lloc un restaurant vegetarià, pioner del naturisme i propi de la moguda barcelonina dels 80, que estava regentat per una pacient del professor Capo.

Odina Capo i les seves filles, Sonia Capo i Odina Martí, van constituir abans una societat que funcionava els caps de setmana a la seva finca de Dosrius (Maresme), on es practicaven teràpies i reunions per a grups que, a més, es podien quedar a dinar.

Odina recorda que el seu pare era conegut com l'apòstol del naturisme per haver fundat l'escola naturotròfica a Barcelona el 1925, que es va convertir en un referent a Espanya des de la publicació de la revista Pentalfa fins a la guerra civil.

Quan va esclatar el conflicte la revista va demanar ajuda internacional i es va declarar antifeixista. «El meu pare entenia el naturisme com la superació del feixisme», afirma Odina. També recorda que en l'exili el seu pare va mantenir relacions amb el moviment llibertari i va intercanviar correspondència amb Gan-dhi, Pau Casals i Frederica Montseny.

Notícies relacionades

Entre les taules de L'Hortet, la néta del naturista, Odina Martí, subratlla la vigència i encert d'algunes de les seves teories: «Un dels mèrits de Nicolás Capo va ser publicar un llibre sobre la curació del càncer a base de cítrics».

La història de Capo i les seves teories formen part de l'exposició Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència, oberta al Museu d'Història de Catalunya fins al 28 de setembre. En la mostra, comissariada per Sergi Freixes, hi ha llibres de Capo i de la seva dona sobre la trofologia, que defensa la incompatibilitat entre fruites i verdures.