districte 1. Ciutat Vella

La Filmoteca reforça el potencial creatiu del Raval

El nou equipament s'uneix a set potents centres, com és el cas del Liceu i el Macba, que avalen aquesta cèntrica zona urbana com a motor de producció i difusió d'art contemporani

Un grup de veïns visiten la sala d’exposicions de la Filmoteca.

Un grup de veïns visiten la sala d’exposicions de la Filmoteca. / MIQUEL MONFORT

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

Amb l'obertura el 21 de febrer passat de la nova Filmoteca de Catalunya a la plaça de Salvador Seguí culmina una forta inversió cultural feta al barri del Raval i, sobretot, es consolida un potentíssim eix cultural. «L'eix imaginari, de l'Arts Santa Mònica al Centre de Cultura Contemporània (CCCB), uneix vuit grans equipaments que van firmar un conveni de col·laboració amb la voluntat de treballar conjuntament per donar un impuls més fort a la cultura», explica Joan-Anton Sánchez, conseller del districte de Ciutat Vella.

Aquest eix, que completen la mateixa Filmoteca de Catalunya, el Gran Teatre del Liceu, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), la Virreina Centre de la Imatge, la Biblioteca de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans, permet fer una lectura transversal de l'art contemporani a través d'accions creuades.

Però la cultura al Raval, subratlla Sánchez, va més enllà d'aquestes grans institucions: «Existeix per sota una enorme xarxa de petits tallers, teatres, galeries i escoles d'art que mantenen viva la creativitat».

ECOSISTEMA CULTURAL / Equipaments com la Filmoteca poden ajudar molt la resta d'artistes i creadors de base que hi ha al barri, donar-los visibilitat i atraure nous consumidors de cultura cap a la zona. Sense oblidar que el paper dels «petits» també és vital per al bon estat de salut dels grans. «És com un ecosistema de l'art», explica Macarena González de Vega, directora de l'espai de creació Almazen (Guifré, 9). Seguint amb les metàfores de caire naturalista, la directora del centre que acull l'associació cultural La Ciutat de les Paraules considera que és necessari «plantar llavors» per recollir fruits. «Durant molt de temps l'artista ha estat oblidat, i invertir únicament en grans museus no és suficient perquè sense artistes acabaran buits», afegeix González de Vega.

NOVA IMATGE / Hi ha altres espais emblemàtics del barri com el Teatre del Raval (Sant Antoni Abat, 12) que mostren també el seu optimisme: «L'eix dels vuit grans equipaments permetrà que tot el teixit cultural en surti enfortit, ajudant-nos els uns als altres», afirma Empar López, directora artística del teatre que està situat a les instal·lacions de la parròquia de Nostra Senyora del Carme. «La creativitat està sent fomentada per diferents vies. I crec que és una cosa molt positiva per al barri, ja que pot imprimir un canvi a aquesta imatge fosca que el Raval arrossega», afegeix López, que considera que «s'està treballant en la direcció correcta».

Notícies relacionades

En aquesta mateixa línia, el conseller Sánchez defensa que l'«alta densitat cultural» que es dóna al Raval suposa una gran oportunitat per canviar aquesta mala imatge. «És obvi que és un element més perquè als mitjans apareguin notícies positives del barri. Però des del districte també seguim treballant en altres aspectes per millorar la qualitat de vida dels ciutadans», afegeix un polític que parla diàriament amb entitats, veïns i comerciants per «detectar les problemàtiques».

I la Filmoteca era una meta molt esperada: «És com la guinda del pastís. Hi ha veïns de tota la vida que han seguit de prop el procés. Els comentaris són molt positius. El barri espera que aquest gran equipament al cor del Raval sigui dinamitzador», assenyala Sánchez.